Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 25 mars 2022

2015 Barrat-Masson Les Volies

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

27 oktober 2021 (hemma)

 


 

Les Volies från Barrat-Masson görs på lika delar chardonnay och pinot noir och är i det här fallet baserad på 2015 års skörd. Champagnen är jäst och lagrad (nio månader) på så kallade demi-muids, 600-liters ekfat, innan den buteljerades. Efter 36 månader degorgerades flaskorna i juli 2019 utan dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne! Jag dricker flaskan över tre dagar, men även om den initialt är väldigt sluten och komplexiteten tilltar efter hand är den bäst första dagen.

 

Doft: Diskret och något fruktig. Inslag av gul tropisk frukt, gula päron, smör som stått framme, steniga mineraler, en aning hallon och hasselnötter. Till andra dagen ändrar den karaktär och bjuder på grönare toner i form av kiwi och krusbär. Dag tre uppstår skönt oxiderade toner med inslag av knäckebröd.

 

Smak: Frisk och mycket torr smak med tydlig sälta. Klart oförlöst till en början då jag mest hittar torr citron. Den öppnar dock upp sig till slut till toner av citronmarmelad och lite tropisk frukt.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar