Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 1 mars 2022

1996 Jacques Selosse Millésimé

(100 % chardonnay)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Det här är tredje gången jag gissar på Jacques Selosse i den här provningen – och äntligen får jag rätt! Det här är en härlig skapelse, även om den inte riktigt når upp till samma nivå som de bästa flaskorna i den här flighten.

 

Det här är en nydegorgerad flaska (april 2021) som kommer direkt från producenten, vilket gör den oerhört fräsch. Att champagnen är i perfekt skick är naturligtvis fantastiskt i sig, men samtidigt hade man önskat att den hade hunnit få något eller några års lagring på korken. Den hade rimligen presterat ännu bättre då! Betyget idag är något generöst.

 

Doft: Utvecklad, parfymerad och något oxiderad. Inslag av bokna äpplen, lite öl, mandlar, honung och ljust bröd. Men ingen hyacint!

 

Smak: Utvecklad, frisk, blommig, något fruktig och mycket torr smak. Allt annat än generisk! Lång eftersmak.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2023-2032?

 

Mina intryck av andra årgångar (länkar till inläggen):

1998: 97 (2020-12-31)

1999: 92 (2020-02-29)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar