Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 12 mars 2022

Nowack Assemblage S.A. (2017-bas)

(60 % pinot meunier, 40 % chardonnay)

 

13 oktober 2021 (hemma)

 


 

Assemblage S.A. (sans année – utan årgång) från Flavien Nowack i Vandières (Vallée de la Marne) görs på en blandning av meunier och chardonnay från odlingar i hembyn. Den här utgåvan är baserad på 2017 års skörd (60 %) med tillägg av reservvin från 2012-2016. Flaskan köptes från Fanwine under 2020. Aktuell version idag har 2019-bas.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den dricks över två dagar och är mer harmonisk och ännu bättre dag två. Möjligen ska den ändå inte lagras allt för länge.

 

Doft: Fruktig, något brödig, något kryddig och komplex. Inslag av röda äpplen, päron, citrus, gul stenfrukt, Digestivekex och mint. Vid högre temperatur dyker det upp en påse fruktgodis. Senare blir den tydligt parfymerad och bjuder på inslag av kanderade äpplen, hallon och lime med härligt oxiderade toner. På andra dagen hittar jag även smör.

 

Smak: Frisk, fruktig, mycket torr och något utvecklad. Äpplen med viss skalbeska får sällskap av citron, gula plommon och mint.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2022-2027

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar