Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 24 januari 2022

2014 Vouette & Sorbée Saignée de Sorbée

(100 % pinot noir)

 

28 september 2021 (Grus grus)

 


 

Bertrand Gautherots rosé brukar vara en spännande champagne. Den här flaskan, som är baserad på 2014 års skörd och blev degorgerad i november 2016, befinner sig i gränslandet mellan ung och utvecklad. Doften är fantastisk och smaken relativt elegant. Det är inte den bästa årgången, men helt klart en mycket bra champagne som gissningsvis kan lyfta ett snäpp om man ger den ett par års ytterligare lagring.

 

Saignée de Sorbée är gjord på pinot noir från vingården Sorbée i Buxières-sur-Arce, med hjälp av saignéemetoden och utan dosage. Rankorna i vingården planterades mellan 1973 och 1990 och jorden där de växer har aldrig utsatts för några bekämpningsmedel. Innan man planterade pinot noir odlades det Gamay här, som användes för att göra ett vin för eget bruk. Precis som med sina övriga champagner strävar Gautherot efter så liten påverkan som möjligt, men tillsätter en minimal mängd svavel (< 10 mg/l).

 


 

Doft: Stor, bärig, jordig och kryddig. Inslag av jordgubbar, hallon, röda vinbär, rödbetor, lite hö och lakrits. Senare dyker det även upp lingon och lite toner av suröl.

 

Smak: Bärig, mycket torr och relativt lätt. Röda vinbär samsas med björnbär och blodapelsin. Lång eftersmak med massor av skogsbär.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

2008: 89 (2019-09-14)

2010: 88 (2020-06-23)

2011: 83 (2020-12-11)

 

Champagnen dricks på trevliga Grus grus i Stockholm. Som tillbehör blir det kantareller med ägg och lardo i en smörad kycklingbuljong samt piggvar med agretti och kapris:

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar