Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 30 november 2020

2010 Vouette & Sorbée Saignée de Sorbée

(100 % pinot noir)

 

23 juni 2020 (hemma)

 


 

”Det här är inte rödvinslikt, det här är i princip ett rött vin”. Så skrev jag för sex år sedan när jag drack den här champagnen för första gången. Det relativt unga vin som jag då upplevde som mer pinot noir än champagne, är i dag utvecklat och möjligen mer strömlinjeformat. Smakintrycket för sex år sedan bestod i mångt och mycket av körsbär, tranbär, blodgrape och tydliga tanniner. Körsbären finns kvar ännu idag, men tranbären har blivit hallon, blodgrapen har utvecklats till blodapelsin och tanninerna är som bortblåsta! Det som var mycket bra och mycket lovande för sex år sedan är ännu bättre idag, men inte nödvändigtvis roligare.

 

Saignée de Sorbée görs, precis som namnet antyder, med hjälp av saignéemetoden och på druvor från vingården Sorbée i Buxières-sur-Arce. Precis som alla övriga av Bertrand Gautherots champagner görs den utan dosage och i likhet med alla utom Fidèle är den i praktiken en ren årgångchampagne. Den här flaskan blev degorgerad i november 2012. Jag köpte den i en butik i München i november 2018.

 


 

Det här är alltså en mycket bra champagne som dessutom känns perfekt utvecklad idag. Jag dricker den från både Zalto White och Zalto Burgundy, där jag upplever att det sistnämnda glaset lyfter champagnen till en ny nivå! Doften är kraftull i båda glasen, framförallt i det stora, medan smaken snarare känns lätt och elegant.

 

Doft: Utvecklad, stor, parfymerad, bärig, jordig och något kryddig doft med viss sälta. Inslag av mogna hallon, körsbärssylt, rosor, clementinskal, vitpeppar, lite lakrits och läder.

 

Smak: Utvecklad, frisk, bärig och mycket torr i en lätt stil. Körsbär, hallon och blodapelsin. Lång, mycket torr och något eldig eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2018-2023

 

Tidigare intryck av Saignée de Sorbée 2010:

2014-11-28: 87(+)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar