Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 25 januari 2022

2013 Marie-Courtin Allégeance

(100 % pinot noir)

 

30 september 2021 (hemma)

 


 

Det här är första gången jag dricker Allégeance från Marie-Courtin. Det är en årgångsklassad roséchampagne som är framställd med hjälp av maceration (48 h), spontanjäst och lagrad på gamla bourgognefat. Till skillnad från Indulgence, hennes andra roséchampagne, är den här gjord utan tillsats av svavel. Den här flaskan blev degorgerad i april 2019 och i vanlig ordning utan dosage.

 

En härlig champagne! Den är tydligt vinös och har en begynnande komplexitet, men är fortfarande ung och något oförlöst. Ger man den fyra års ytterligare lagring kommer den högst sannolikt vara fantastisk!

 


 

Doft: Bärig, kryddig, något jordig, lätt rökig, komplex och tydligt rödvinslik. Inslag av jordgubbar, balsamvinäger, vitpeppar, körsbär, röda äpplen, hallon, mandarin och lakrits.

 

Smak: Bärig, frisk och mycket torr smak med härlig koncentration. Brustablett med hallonsmak, körsbär, krita, vattenmelon och mandarin. Påtaglig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar