(100 % pinot noir)
11 december 2020 (hemma)
Bertrand Gautherots roséchampagne, gjord på pinot noir från vingården Sorbée i Buxières-sur-Arce och med hjälp av saignéemetoden. Druvorna odlas biodynamiskt och växer i ett täcke av lera på hård kalksten. Efter skörden får de jäsa spontant och macerera innan vinet lagras på gamla bourgognefat.
Flaskan blev degorgerad i december 2013 utan dosage. Jag köpte den i butiken Skål, som numera heter Pétillant, i Köpenhamn i augusti 2014. Den senaste årgången jag sett är 2015.
Den har en härlig doft, men en något bristande intensitet drar ner betyget. Som väntat inte den bästa årgången av denna champagne.
Doft: Utvecklad, komplex, bärig, jordig och något kryddig doft med viss sälta. Initialt något stalliga toner. Inslag av mogna hallon, jordgubbar, Coca-Cola, örter, svarta vingummin och lakrits.
Smak: Elegant, utvecklad, bärig, frisk och mycket torr. Röda vinbär och hallon får sällskap av jordgubbar, rabarber och lakrits. Påtaglig syra och något bristande intensitet. Mycket lång, mycket torr och något kryddig eftersmak.
Betyg idag: 83
Sannolikt bäst: 2018-2023
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):
Mina intryck av Vouette & Sorbées övriga champagner från 2011:
Blanc d’Argile 2011: 88 (2016-03-13)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar