Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 18 januari 2022

2006 Janisson Baradon Tue Bœuf

(100 % pinot noir)

 

23 september 2021 (hemma)

 


 

Tue Bœuf är ännu en av Janisson Baradons vingårdschampagner. Den görs på pinot noir från vingårdsläget Tue Bœuf i Épernay. I likhet med systervinerna Conges (meunier) och Toulette (chardonnay) är den fatjäst och baserad på en druva från en årgång. Den första årgången som gjordes av denna champagne var 2005 och därefter har man även hunnit släppa 2006, 2012 och 2014. Jag köpte min flaska vid ett besök i producentens butik i Épernay i oktober 2014.

 

Det här är en mycket bra champagne som känns något yngre än Conges 2006, som jag provar parallellt. Jag dricker flaskan över två dagar och den lyfter en nivå till andra dagen.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, kryddig och efter hand lätt rökig. Inslag av smör, röda äpplen, honungsmelon, kex, gräddkola och lakrits. Senare även äppelkaka och makroner. Dag två uppstår tydliga toner av körsbärslikör och marsipan.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak med påtaglig sälta. Röda äpplen och citrus får senare sällskap av körsbärspraliner och lite marsipan. Fin koncentration och bra balans.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar