Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 7 januari 2022

2005 André Beaufort Ambonnay Brut Nature Millésime

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

3 september 2021 (hemma)

 


 

En av Beauforts årgångschampagner, i det här fallet baserad på druvor från Ambonnay.

 

Den som tryckte ovanstående etikett kan inte vara helt nöjd med resultatet, men det går i alla fall att uttyda att flaskan blev degorgerad i november 2013. Utan dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne som presterar fint idag! Jag dricker flaskan över två dagar.

 

Doft: Utvecklad, komplex och parfymerad doft med fint oxiderade toner. Inslag av päron, äpplen, flinta, honung, hyacint, hasselnötter, lite kex, hallon, svartvinbärssaft och lakrits. Dag två bjuder den på klart laktiska toner och lite brända brödkanter.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig, mycket torr och något bitter. Mogna äpplen samsas med grapefrukt och apelsinskal. Lång, mycket torr och något bitter eftersmak med grapefrukt och gröna äpplen. Hög syra. På andra dagen är den mer harmonisk, men har också hunnit tappa en del i intensitet.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar