Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 4 januari 2022

Gaspard Brochet Ratafia de Champagne Le Cochon Noir

(100 % pinot noir?)

 

28 augusti 2021 (hemma)

 


 

Gaspard Brochet är en av Champagnes mest intressanta producenter just nu. Parallellt med att han tagit över ansvaret för familjefirman Vincent Brochet har han även lanserat ett sortiment under egen etikett, inklusive denna ratafia.

 

Doften är lite skum till en början, med tydliga toner av källare, men det blåser lyckligtvis bort till dag två. Det här är en mycket bra ratafia där smaken utmärker sig mer än doften!

 

Jag dricker från flaskan vid nio tillfällen under en period av nitton dagar. I likhet med många andra ratafior behöver den lite tid på sig innan den vaknar till liv på allvar! Under lite mer än en veckas tid blir den successivt bättre för varje dag som går; komplexiteten ökar och den blir allt mer harmonisk. Den presterar som bäst från dag åtta till dag tio, innan den så smått börjar tappa i intensitet, men fortsätter att hålla ihop mycket bra till och med dag sjutton. Jag sparar en mindre del av flaskan till ca 50 dagar efter att flaskan öppnades. Då är den fortfarande mycket bra och levererar i nivå med dag två.

 

Doft: Initialt väldigt diskret innan den blir lite skum med lite toner av källare. Därefter, från och med dag två, kryddig och komplex med inslag av övermogna körsbär, tobak och lakrits. På fjärde dagen ökar komplexiteten med inslag av klister, vit choklad och nötter. Från dag nio dyker det även upp tydliga stänk av krut.

 

Smak: Söt, frisk, oljig och initialt något eldig. Till en början honung, hallon och röda äpplen. Dag två dessutom vingummin och clementin och på tionde dagen dyker det upp toner av mandelmassa. Lång eftersmak med inslag av clementinskal, röda bär och russin.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2021-?

 

Två fina flaskor från två ambitiösa kusiner:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar