Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 4 juni 2020

1990 Dom Pérignon

(58 % chardonnay, 42 % pinot noir)

14 december 2019 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)Den andra champagnen från den femte flighten och det här är så klart ännu en fantastisk skapelse. Trots att den snart är 30 år gammal befinner sig den ursprungligt degorgerade Dom Pérignon 1990 fortfarande någonstans i mitten av sitt optimala drickfönster! Den här flaskan presterar dock inte riktigt på samma himmelska nivå som när jag drack den 2013. Det bör dock påpekas att vårt möte var relativt kort den här gången – det ständiga gisslet vid den här typen av provning där många flaskor ska hinnas med på samma eftermiddag. Längre tid och mer kontakt med luft hade möjligen skapat en ännu större upplevelse.

Den här utgåvan av Dom Pérignon från den förment stora årgången 1990, vilket tveklöst stämmer i det här fallet, har en förhållandevis hög andel chardonnay (58 %). Dosagen uppgår till 6 g/l, vilket är lägre än för några av de yngre årgångarna av den här champagnen och gör den faktiskt till extra brut i praktiken.

Doft: Mogen doft med tydligt laktiska toner. Efter hand något fruktig. Inslag av filmjölk, smör, söt citrus, mandlar, brioche och lite honung.

Smak: Utvecklad och mycket torr smak av mogen gul frukt, söt citrus, smör och lite honung. Hög syra som balanseras fint av den fylliga frukten. Lång, härlig eftersmak.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2014-2024

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar