Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 10 juni 2020

1990 Dom Pérignon Œnothèque

(58 % chardonnay, 42 % pinot noir)

14 december 2019 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)Dom Pérignon Œnothèque är, i likhet med Bollingers R.D., en sendegorgerad version av det ursprungliga vinet och med lägre dosage. Den här flaskan blev degorgerad 2007 och dosagen uppgår till ”mindre än 5 g/l”. Det är den fjärde och sista champagnen i den femte flighten i provningen där vi jämför ursprungligt degorgerade flaskor med sendegorgerade.

Det här är en fantastisk champagne! Stilmässigt är den elegantare och i mitt tycke ännu bättre än den ”vanliga” 90:an som dricks parallellt.

Doft: Utvecklad, fruktig och gräddig doft med viss sälta. Inslag av mogen citron, honung, gräddkola, nötter och kex.

Smak: Mycket frisk och mycket torr; utvecklad men samtidigt något blyg. Mineraliska toner samsas med citrus och gräddkola. Mycket hög syra!

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2016-2024

Hela flighten:Mina intryck av andra årgångar av Dom Pérignon Œnothèque:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar