Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 7 april 2020

2003 Dom Pérignon

(62 % pinot noir, 38 % chardonnay)

17 oktober 2019 (hemma)



2003, denna ifrågasatta och dessutom ovanligt pinotdominerade årgång av Dom Pérignon. När jag provade den 2013, som relativt nysläppt, upplevde jag den som mycket lovande. Fyra år senare blev jag därför väldigt besviken när jag drack en mycket svag (och möjligen något defekt) flaska. Därefter har jag medvetet avvaktat med att korka upp en ny, men nu tänkte jag det var dags att ge den en ny chans. Intrycket nu landar någonstans mittemellan mina båda tidigare upplevelser, långt ifrån dålig men absolut inte särkilt spännande! Den är inte utan viss charm, det ska medges, men det här är tveköst en svag årgång av denna champagne. Doften är fin, men smakmässigt har den endast hygglig komplexitet och dessutom relativt låg intensitet och ganska kort längd.

Frågan blir då: var den här champagnen verkligen som bäst när den var nysläppt?

Dosagen uppgår till ca 6 g/l. Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i september 2013. Aktuell årgång idag är 2008.

Slutligen, när jag söker på gamla artiklar från när Dom Pérignon 2003 släpptes ser jag att den ansvarige vinmakaren Richard Geoffroy förklarar att årgången – med den varmaste sommaren i mannaminne – var svår och att det var en utmaning att skapa en stiltypisk Dom Pérignon detta år. Även om han samtidigt påpekar att det aldrig var någon tvekan att årgången skulle produceras, kan man möjligen läsa mellan raderna att han inte är helt nöjd med det beslutet. För övrigt verkar nätet tämligen tudelat huruvida druvblandningen är 60 % pinot noir och 40 % chardonnay – eller tvärtom. Enligt trovärdiga källor, bl a Tom Stevenson, är dock den korrekta mixen hela 62 % pinot noir och 38 % chardonnay. Anledningen till den kraftiga pinotdominansen är vädret, svår frost förstörde förutsättningarna i många vingårdar i början av året vilket framförallt drabbade chardonnay. Tillgången till (tillräckligt bra) chardonnaydruvor var därför klart begränsad efter skörden.

Doft: Utvecklad, komplex, brödig, nötig, blommig och något kryddig doft med rostade toner. Inslag av jäst, gummi, brioche, rostade nötter, vit choklad, kex, gula blommor och mogen stenfrukt.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och relativt lätt. Till skillnad mot den härligt komplexa doften stannar smakupplevelserna vid persika, grapefrukt och gula äpplen.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: ?

Tidigare intryck av Dom Pérignon 2003:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar