Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 8 april 2020

1980 Dom Pérignon

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

19 oktober 2019 (hemma)Firar en 39-åring med denna 39-åring! Den (champagnen alltså) har helt klart passerat sina bästa dagar, men är fortfarande mycket, mycket bra!

1980 var rent generellt inget strålande år i Champagne. En kall och fuktig sommar förstörde förutsättningarna. Producenten själv skriver så här om årgången: Skörden var liten och sen och inleddes den 9 oktober under goda väderförhållanden.

Doft: Mogen, oxiderad, komplex, kryddig och jordig doft med tydliga sherrytoner. Inslag av kex, brioche, stekt svamp, russin, ek, bokna äpplen, citrus och gräddkola.

Smak: Mogen, frisk och något fruktig smak av persika, mandlar, gräddkola och bokna äpplen.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 1998-2008

Korken gick för övrigt av på mitten när jag skulle öppna flaskan och en gammal trotjänare fick rycka ut för att lösa situationen:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar