(51 % chardonnay, 26 %
pinot noir, 23 % pinot noir)
20 april 2018 (hemma)
Det här var den 69:e
årgången av Moëts årgångschampagne. Jag provade den för första gången vid ett
besök på huset i september 2012. Då var den ung och outvecklad, men full av
kraft och löften om en stor framtid. Idag har den, av den här flaskan att döma,
nått sitt optimala drickfönster. Det är helt klart en fantastisk champagne och
den bästa årgångsmoët jag druckit, men ändå inte riktigt det stora vin som jag
föreställt mig att den skulle kunna bli.
Champagnen dricks över
två dagar och tappar dessvärre lite intensitet till dag två. Jag tror inte man
behöver ha särskilt bråttom att öppna sina flaskor om man har den här
champagnen i sin källare – den kommer definitivt att prestera på hög nivå i
många år till. Å andra sidan, såvida man inte sitter på sent degorgerade
flaskor, finns det heller ingen större anledning att vänta!
Dosage på 5,5 g/l, d v s
extra brut i praktiken. Okänt degorgeringsdatum. Den här flaskan köpte jag på
Leisner Wine i Köpenhamn i augusti 2017. Aktuell årgång idag är 2009.
Doft:
Intensiv, utvecklad och komplex doft. Tydligt karamelliserade toner till en
början, som dock försvinner ganska snabbt. Senare påtagligt rostade toner.
Inslag av fläder, mogna äpplen, brioche, mandlar, rostade hasselnötter, rostat
bröd (med brända kanter), svavel och krut.
Smak:
Utvecklad, fruktig och något bitter. Gula äpplen, mandlar, citron, citronskal
och lite gräddkola. Hög årgångstypisk syra.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2017-2023
Tidigare intryck av denna champagne:
Mina intryck av andra årgångar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar