(100 % pinot noir)
21 mars 2018 (Tweed i
Stockholm)
Presle är en av Cédric
Bouchards härliga vingårdschampagner. Det här är den första årgången, som sedan
har följts av 2011, 2012 och 2013. Den är gjord på tio olika kloner av ekologiskt
odlad pinot noir som Bouchard planterade så sent som 2007. Cédrics del av
vingården är endast 0,2548 hektar stor och består i praktiken av femton rader vinrankor
som växer i en brant västlig sluttning sydost om Bouchards hemby
Celles-sur-Ource och söder om floden Ource, d v s på dess vänstra strand. I
kombination med väldigt låga skördeuttag blir produktionen mycket begränsad.
Flaskan degorgerades i
april 2014. I likhet med Cédric Bouchards övriga champagner görs Presle på en druva, från en vingård, från en årgång samt utan dosage, utan filtrering, utan
klarningsmedel och med lägre tryck (4,5 atmosfärer istället för 6, som är det
normala i champagne).
Doft:
Till en början lite skum, med tydliga toner av gummi. Det blåser lyckligtvis
bort ganska snabbt och champagnen bjuder därefter på parfymerade toner med
inslag av gröna vingummin, jäst, päron, smör och marsipan. Senare även lite
tropisk frukt.
Smak:
Komplex, frisk, mycket torr, något fruktig och något utvecklad. Till en början
mycket päron samt en bitter ton av druvskal och kärnor. Senare, vid högre
temperatur, blir den tydligt bärig och smakar björnbär, söt citrus,
gummibjörnar (godiset) och citrusskal. Ännu senare även lite tropisk frukt. Hög
syra.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2020-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar