(100 % chardonnay)
24 mars 2018 (hemma)
Pierre Péters officiellt
årgångslösa Extra Brut görs i praktiken på samma vin som årgångschampagnen
L’Esprit, men får kortare lagring på jästfällningen och lägre dosage (ca 2 g/l).
Druvorna kommer från fyra av producentens odlingslotter belägna i grand
cru-byarna Le Mesnil-sur-Oger, Avize, Cramant och Oger. Jag köpte den här champagnen på Systembolaget (beställningssortimentet) i september 2015.
Flaskan dricks över tre
dagar, vilket är tur för champagnen behöver lång tid för att vakna till liv!
Första dagen känns den stum och tydligt oförlöst. Dag två är den något mer
utvecklad, men det är först på tredje dagen som den verkligen öppnar upp sig.
Då är den en mycket bra champagne, men den kvarvarande känslan blir ändå att
den sannolikt mått bra av några års ytterligare lagring.
Doft:
Lite skumma och närmast stalliga toner till en början, men det blåser bort
efter ett litet tag. När den väl vaknar till liv känns den brödig med inslag av
jäst, gräs, gröna äpplen och bröddeg. På tredje dagen är den tydligt fruktig
med inslag av persika.
Smak:
Frisk, mycket torr; ganska lätt. Under de två första dagarna känner jag främst
mineral, citrus och omogen persika. På tredje dagen är den mer utvecklad och
bjuder på tydliga toner av mandelmassa.
Betyg idag: 83
Sannolikt bäst: 2021-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar