(100 % chardonnay)
21 mars 2018 (Tweed i
Stockholm)
Kombinationen David
Léclapart (mycket småskalig odlare med kultstatus och dessutom en av mina
favoritproducenter) och 2004 (en riktigt bra årgång i Champagne) borde innebära
succé. Inte minst eftersom denna L’Artiste rimligen ska vara i eller mycket
nära sitt optimala drickfönster idag. Men med höga förväntningar är det som
bekant upplagt för en besvikelse… Och denna flaska champagne når tyvärr inte ända fram. Den har en härlig doft, men känns dessvärre lite tunn i
smaken. Det är ett mycket bra vin,
men jag hade förväntat mig mer än så här!
L’Artiste är ”mellanvinet”
i Léclaparts blanc de blancs-trio och är till hälften jäst på ekfat och till
hälften på ståltank. I likhet med odlarens övriga viner görs den på biodynamiskt
odlade druvor och helt utan dosage.
Doft:
Utvecklad, komplex, oxiderad och något brödig doft med sherrytoner och viss
sälta. Inslag av gröna äpplen, bröddeg, vetemjöl och kex. Senare brända toner
med inslag av franskbröd som fastnat i brödrosten och en aning choklad.
Smak:
Utvecklad, frisk, mycket torr och något fruktig smak av gröna äpplen och omogen
persika. Viss skalbeska.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2017-2022
Mina intryck av andra årgångar av L’Artiste (med
länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar