(40 % chardonnay, 37 %
pinot noir, 23 % pinot meunier)
6 december 2016 (Moët
& Chandons champagnebar på KaDeWe i Berlin)
Det här är Moëts 72:a
årgångsvin. Dosagen uppgår till 5 g/l, vilket verkar ha blivit en standardnivå
sedan flera årgångar tillbaka. Precis som årgångsrosén är den alltså i
praktiken extra brut. Flaskan saknar dessvärre degorgeringsdatum, men
gissningsvis kommer den från den första batchen – Moët degorgerar sina flaskor
i olika omgångar – som enligt uppgift blev degorgerad i november 2015.
Den här känns något mer
utvecklad än årgångsrosén, som jag drack samtidigt, men ändå väldigt ung. Här
finns givetvis en tydlig potential, men den behöver lagras länge för att nå
dit! Med det sagt tycker jag helt klart att det här är en champagne som är
klart bättre idag än vad både 2004:an och 2006:an var vid motsvarande tidpunkt.
Doft:
Komplex, något utvecklad doft med mycket grädde. Dessutom päron, hasselnötter,
persika, kex och rostat bröd.
Smak:
Frisk, mycket torr; ännu ung. Till en början endast mineral och omogna gröna
äpplen. Därefter även lite persika.
Betyg idag: 86(+)
Sannolikt bäst: 2022-2029
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar