Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 6 december 2025

André Jacquart Solera (2008-2015), med flera

(100 % chardonnay)

 

13 april 2025 (La Caserne Chanzy i Reims)

 


 

André Jacquart från Vertus, som leds av Marie Doyard, är också på plats på Passion Chardonnays event. Här får jag inte minst prova den första versionen av Solera igen.

 

Druvorna kommer från gamla rankor i Vertus och champagnen bygger på en årgångsblandning, en réserve perpétuelle, bestående av årgångarna 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015. Vinerna är jästa på gamla bourgognefat och lagrade i ståltankar. Ingen malolaktisk jäsning. Den här utgåvan blev buteljerad i juni 2017 och dagens flaska degorgerades i oktober 2023 med en dosage på 2 g/l.

 

Jag provade den här champagnen redan i juli 2022, vid ett besök hos producenten, och från en flaska som degorgerades i april 2020. Då upplevde jag den som mycket intressant, men något anonym. Idag har den blommat ut och presterar på en annan nivå. Den är riktigt härlig nu!

 

Doft: Utvecklad, generös och fruktig doft med inslag av päron, smör och ljust bröd.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta och bra energi. Mogen citron, päron och stenfrukt. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 

De övriga champagnerna från André Jacquart:

 


 

Vertus Expérience (2021-bas) (100 % chardonnay): Till 60 % baserad på skörden 2021 och till 40 % på reservvin från 2020 och 2019. Delvis (60 %) jäst på begagnade bourgognefat. Ingen malolaktisk jäsning. Degorgerad i juni 2024 med 4 g/l. Mycket bra. Generös och fruktig med aromer av mogen aprikos och mogen citrus. Den bjuder på viss sälta och framförallt en imponerande koncentration, som nästan blir för mycket. Syran finns helt klart där, men kan inte riktigt matcha frukten.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2030-2035

 

Mesnil Expérience Brut Nature (2018-bas) (100 % chardonnay): Till 80 % baserad på 2018 och till 20 % på reservvin från 2017 och 2016. Jäst på begagnade bourgognefat och buteljerad i juni 2019. Ingen malolaktisk jäsning. Degorgerad i december 2023 utan dosage. Mycket bra! Fruktig doft av clementin, gula äpplen, citron och gul stenfrukt. Fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta och bra energi. Toner av torr citron och gul stenfrukt. Hög syra och bra längd.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2029-2035

 

2015 Millésime Expérience (100 % chardonnay): Gjord på druvor från Le Mesnil-sur-Oger och jäst på ekfat. Degorgerad i december 2024 med 4 g/l. Mycket bra! Fruktig och något gräddig doft med inslag av persika, päron, citrus, lite vanilj och smör. Fruktig, frisk och mycket torr smak som domineras av päron. Trevlig sälta och fin intensitet. Påtaglig syra.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2031-2037

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar