Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 10 december 2025

Lacourte-Godbillon Mi-Pentes (2020-bas), med flera

(100 % pinot noir)

 

13 april 2025 (La Villa Douce i Reims)

 


 

Écueilbaserade Lacourte-Godbillon är en av producenterna som är med på eventet som Le Mains du Terroirs de Champagne arrangerar. Géraldine Lacourte och Richard Desvignes bjuder på ett intressant upplägg med ungt, normaldegorgerat och sendegorgerat. Samt en joker.

 

Årgångslösa Mi-Pentes är den som sticker ut från de övriga, både för att den inte riktigt passar in i det övriga upplägget och för att den faktiskt är bäst i dagens uppställning. Champagnen görs på pinot noir från mitten av sluttningen i ett antal vingårdar i hembyn. Den här utgåvan är till 66 % baserad på skörden 2020 med 34 % reservvin från 2019. Den är delvis (50 %) lagrad på 228-liters ekfat innan den blev buteljerad i juli 2021. Flaskan degorgerades i oktober 2024 utan dosage.

 


 

En mycket bra champagne!

 

Doft: Fruktig doft med inslag av päron, jordgubbar och röda äpplen.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med bra energi. Toner av jordgubbar och röda äpplen dominerar.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Här är de övriga flaskorna i dagens provning:

 

Terroirs d’Ecueil (2023-bas) (85 % pinot noir, 15 % chardonnay): Pre-release. Till 70 % baserad på skörden 2023 med 20 % reservvin från 2022 och buteljerad i juli 2024. Den här flaskan blev degorgerad 11 april 2025, efter endast nio månaders lagring på jästfällningen, utan dosage. Det här är en uppenbart ofärdig champagne, som ändå är väldigt intressant att få prova. Aromer av jäst, ljust bröd och persika dominerar. Hög syra.

 

Direkt efter får jag prova den aktuella och därmed färdiga versionen av Terroirs d’Ecueil och sedan även en sendegorgerad flaska, Ett trevligt upplägg – lite som en masterclass!

 


 

Terroirs d’Ecueil (2021-bas) (85 % pinot noir, 15 % chardonnay): På grund av den svåra skörden består den av hela 70 % reservvin och endast 30 % från 2021. Degorgerad i september 2024 med 3 g/l. Mycket bra. Generös, fruktig och relativt komplex doft. Inslag av aprikos, persika, päron och hallon. Generös och fruktig smak av mogen stenfrukt, pomelo, grapefrukt och päron.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2029-2035

 

Terroirs Épanouis #2 (85 % pinot noir, 15 % chardonnay): En sendegorgerad flaska av Terroirs d’Ecueil med 2016-bas. Till 44 % baserad på skörden 2016 med 56 % reservvin. Buteljerad i juli 2017 och degorgerad i januari 2024 med en dosage på 1,5 g/l. Mycket bra. Utvecklad, gräddig och fruktig doft med inslag av röda äpplen, ljust bröd och hallon. Något utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak av röda äpplen och hallon. Påtaglig syra, men bra balans.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2029-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar