Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 27 december 2025

2019 Alexis Leconte Aria, med flera

(100 % chardonnay)

 

14 april 2025 (Mairie de Reims)

 


 

Alexis Leconte är på plats på APEX-eventet i rådhuset i Reims under Printemps des Champagnes. Han har med sig fyra champagner och två stilla viner. Han har för övrigt börjat skriva A. Leconte istället för Alexis på sina etiketter.

 

Champagnen Aria görs på chardonnay från vingården Les Longues Raies i Troissy. Den är jäst på ekfat och det här är årgång 2019. Flaskan blev degorgerad i maj 2024 med en dosage på 2,4 g/l.

 

Doft: Gräddig doft med inslag av ljust bröd, honung, citrus och persika.

 

Smak: Generös, gräddig, fruktig, frisk och mycket torr smak med bra energi. Söta äpplen, citrus och lite kritiga mineraler.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 


 

Alexis har även med sig de här idag:

 

La Terre Mère (2022-bas) (100 % meunier): Jäst på 400-liters fat och i sandstenskrus. Degorgerad i januari 2025 med en dosage på 3,2 g/l. Mycket bra! Generös, fruktig och något gräddig doft med inslag av jordgubbar, mogna hallon, citrus och röda äpplen. Fruktig, frisk och mycket torr smak av mogna hallon, röda äpplen och citrus.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2030-2036

 


 

Les Satellites MMXXI (80 % meunier, 10 % chardonnay, 10 % pinot noir): En blandning av flera av hans olika lägen, som en effekt av den svåra skörden 2021 då det inte fanns tillräckligt med frukt för att framställa alla de ordinarie cuvéerna. Jäst på ekfat och buteljerad i mars 2022. Degorgerad i november 2024 med 4 g/l. Mycket bra! Gräddig och fruktig doft med inslag av konserverade persikor, ananas och lite vanilj. Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak av persika och pomelo. Snäll syra.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2031-2037

 


 

Achillea (2018-bas) (100 % pinot noir): Första utgåvan av denna vingårdschampagne, helt och håller baserad på skörden 2018. Den blir en årgångsblandning (multi-vintagecuvée) från och med nästa version. Jäst på ekfat. Mycket bra, men jag saknar lite komplexitet. Generös och fruktig med aromer av kokt frukt, persika och röda bär. Påtaglig syra, men bra balans.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2030-2036

 


 

2022 Coteaux Champenois Troissy Blanc (100 % meunier): Ett vitt stilla vin gjort på meunier från vingårdarna Les Bazils och Les Plantes i Troissy. Mycket bra! Tydligt reduktiv till en början, men blir fruktigare efter hand. Aromer av steniga mineraler, tropisk frukt, citron och gula äpplen. Harmonisk.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2030-2035

 


 

2022 Coteaux Champenois Troissy Rouge (100 % meunier): Rött vin gjort på meunier från Les Vignes Gervais i Troissy. Mycket bra. Aromer av ost (Époisses), hallon och mogna körsbär. Generös smak med tydliga tanniner. Känns något yngre än det vita.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2031-2036

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar