Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 5 december 2025

2017 Guiborat de Caurés à Mont-Aigu, med flera

(100 % chardonnay)

 

13 april 2025 (La Caserne Chanzy i Reims)

 


 

Det är många härliga arrangemang under Printemps des Champagnes, men det som känns mest välorganiserat är det som Passion Chardonnay anordnar på hotellet Caserne Chanzy i Reims. Här samlas tolv olika producenter med den gemensamma nämnaren chardonnay.

 

Guiborat, som drivs av Richard och Karine Fouquet, presenterar en kvartett välgjorda champagner.

 

Årgångschampagnen de Caurés à Mont-Aigu görs på chardonnay från två vingårdar i Chouilly med gamla rankor: Le Mont-Aigu (planterad 1970) och Les Caurés (1946). Det här är årgång 2017 och 84 % av druvorna kommer från Mont-Aigu (ibland stavat utan bindestreck) och 16 % från Les Caurés. Champagnen, som är framställd utan den malolaktiska jäsningen, är vinifierad och lagrad sex månader i ståltank. Den här flaskan blev degorgerad i december 2023 med en dosage på 1,5 g/l.

 

Det här är en fantastisk champagne!

 

Doft: Generös och fruktig doft med inslag av aprikos, burkananas och citron.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta och härlig energi. Citron, gul stenfrukt och krita. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2030-2037

 

De övriga champagnerna:

 


 

Téthys.21 (100 % chardonnay): Till 65 % baserad på skörden 2021 med 35 % reservvin (2015-2020). Gjord på druvor från fyra grand cru-vingårdar: Les Bergeries i Cramant, Le Mont-Aigu och Les Caurés i Chouilly samt Gros Mont i Oiry. Man använder andrapressningen från de äldsta odlingarna och förstapressningen från de yngsta rankorna. Jäst och lagrad i ståltank. Framställd med den malolaktiska jäsningen. Degorgerad i december 2023 med 1,5 g/l. Mycket bra. Gräddig, blommig och fruktig doft. Inslag av aprikos, persika, grapefrukt och citron. Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta och bra koncentration. Stenfrukt, krita och citron. På ett bra ställe nu!

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2025-2035

 


 

Prisme.19 (100 % chardonnay): Till 83 % baserad på skörden 2019 med 17 % reservvin från 2018. Druvor från Bergeries i Cramant samt Les Caurés och Mont-Aigu i Chouilly. Jäst och lagrad i ståltank. Ingen malolaktisk jäsning. Degorgerad i november 2023 med 2,5 g/l. En härlig champagne! Fruktig doft med inslag av gul stenfrukt, vetemjöl och gula äpplen. Fruktig, frisk och mycket torr smak med trevlig sälta, bra energi och bra struktur. Citron och mogna gula äpplen. Fin koncentration och hög syra.

Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2030

 

2015 de Caurés à Mont-Aigu (100 % chardonnay): Degorgerad i december 2021 med 1,5 g/l. Mycket, mycket bra! Något utvecklad, nötig, fruktig och gräddig doft. Inslag av jäst, brioche och gula äpplen följs av jordgubbar och grillad citron. Något utvecklad, ren, fruktig, frisk och mycket torr smak av gula äpplen, grillad citron, apelsin och gul persika.

Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar