Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 9 december 2025

Perseval-Farge 200 Millésime 2008, med flera

(46 % chardonnay, 45 % pinot noir, 9 % meunier)

 

13 april 2025 (La Villa Douce i Reims)

 


 

Le Mains du Terroir de Champagne är en grupp som består av femton olika champagneproducenter. I samband med Printemps des Champagnes arrangerar de en provning på La Villa Douce i Reims. Här träffar jag Benoist Perseval från Chamerybaserade Perseval-Farge. Benoist är för övrigt pappa till Henry Perseval, som jag träffade på Chamery Circus dagen innan.

 

Det finns producenter, som Krug, Jacquesson och Roederer, som numrerar sina årgångslösa champagner. Perseval-Farge har gått steget längre och numrerar sin årgångschampagne! Cuvée 200 är exempelvis lika med årgång 2008 – man utgår från år 1808 då familjeföretaget grundades.

 

Årgångschampagnerna från Perseval-Farge utmärker sig också genom att de får lång lagring. Medan standardrutinen i Champagne är att champagnen buteljeras för sin andra jäsning året efter skörden, så buteljerar Perseval-Farge sin årgångschampagne ytterligare ett år senare. Därefter får den dessutom lång lagring på jästfällningen i flaskan.

 

Årgång 2008, som är delvis (31 %) lagrad på fat, buteljerades alltså 2010. Den här flaskan degorgerades i april 2025, precis innan provningen, utan dosage. Champagnen är, så vitt jag förstår det, ännu inte släppt till försäljning, utan den är tänkt att få ännu längre lagring.

 

Det här är en jättebra champagne! Det ska bli intressant att se hur mycket bättre den kan bli när den är färdiglagrad.

 

Doft: Utvecklad och gräddig doft med inslag av citron och vit choklad.

 

Smak: Harmonisk, fruktig, frisk och mycket torr smak med fin, diskret sälta. Toner av grillad citron och gröna äpplen dominerar. Bra syra och imponerande längd.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2030-2037

 

Dagens övriga flaskor från Perseval-Farge:

 


 

198 Millésime 2006 (50 % chardonnay, 39 % pinot noir, 11 % meunier): Delvis (33 %) lagrad på fat och buteljerad 2008. Degorgerad i maj 2023 utan dosage. Mycket, mycket bra! Utvecklad, gräddig och fruktig doft. Inslag av röda äpplen, mogna röda bär, hallonsylt och lönnsirap. Utvecklad, generös, fruktig, frisk och torr smak av mogna hallon och mogna röda äpplen. Påtaglig syra, men perfekt balanserad. Fin längd.

Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2025-2030

 


 

201 Millésime 2009 (50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % meunier): Delvis (30 %) lagrad på fat och buteljerad 2011. Degorgerad i oktober 2023 utan dosage. Mycket bra! Utvecklad, gräddig och något fruktig. Inslag av jäst, brioche, röda äpplen och smultron. Generös, fruktig, frisk och torr smak av röda äpplen, hallon och smultron. Fin syra och bra balans, men något oförlöst.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2029-2034

 

Les Goulats (2014-bas) (78 % arbanne, petit meslier och pinot gris, 22 % chardonnay): Gjord på druvor från vingården Les Goulats i Chamery, en samplanterad kombination av arbanne, petit meslier, pinot gris och chardonnay. Den här utgåvan är till 64 % baserad på skörden 2014 med 36 % reservvin från 2013. Vinet är lagrat på ekfat innan det buteljerades 2016. Flaskan degorgerades i maj 2022 med en dosage på 4 g/l. Mycket, mycket bra! Fruktig, något gräddig och lite jordig doft med inslag av brioche, citron och gröna äpplen. Fruktig, frisk och mycket torr smak av gröna äpplen, citron och krusbär. Hög syra, men välbalanserad.

Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar