Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 19 februari 2017

2000 Jacquesson Dizy – Corne Bautray

(100 % chardonnay)

16 december 2016 (hemma)



Det här är den andra årgången av Jacquessons Dizy – Corne Bautray. Den första var 1995 och därefter har den även gjorts 2002, 2004, 2005 och 2007. För närvarande är det fortfarande 2005:an som finns tillgänglig via Systembolagets beställningssortiment – åtminstone om man får tro Bolagets notoriskt opålitliga hemsida – men jag misstänker att det sker ett årgångbyte till 2007 inom kort. Champagnen görs på chardonnay, rankor planterade 1960, från vingården Corne Bautray, som ligger i en sluttning mellan Aÿ och Jacquessons hemby Dizy. Den här årgången gjordes utan dosage. Degorgerad i mars 2006. Flaskan köpt på Vinbanken i Köpenhamn i november 2016.

Doften är magisk, men smaken levererar tyvärr inte på motsvarande nivå. Den är aningen tunn samtidigt som en periodvis bitter eftersmak sänker upplevelsen. Utan den sistnämnda hade omdömet landat på 90-91 poäng, nu stannar jag på 89.

Doft: Stor, mogen doft med inslag av brioche, äpplen, mörk choklad och mandelmassa.

Smak: Utvecklad, mycket frisk och mycket torr. Något eldig till en början. Äpplen, citronskal och mandelmassa. Härlig, balanserad syra! Periodvis (den kommer och går) en något bitter eftersmak.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2013-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar