Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 21 november 2020

2005 Jacquesson Dizy – Corne Bautray

(100 % chardonnay)

 

6 juni 2020 (hos Henrik)

 


 

Den andra flaskan vid vår provning (BYOB) visar sig vara den här, Jacquessons vingårdschampagne från Dizy av 2005 års modell. Champagnen är gjord på chardonnay från vingården Corne Bautray, belägen i Dizy nära gränsen mot grannbyn Aÿ, i ett sydvästsluttande läge. För övrigt fatjäst, ofiltrerad och berikad med en minimal dosage. Flaskan blev degorgerad i februari 2015.

 

Det är en mycket bra champagne, men överraskande pinotlik i doften! Det senare gör den oerhört svårgissad i denna blindprovning.

 

Doft: Utvecklad, komplex, lite jordig, något fruktig och något parfymerad. Inslag av kalk, rödbeta, röda äpplen, hallon, rabarber, citron, choklad och smör.

 

Smak: Något utvecklad, frisk, mycket torr och aningen bitter. Gula äpplen, citrus, Werther’s Original och kex.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2022-2027

 

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

2000: 89 (2016-12-16)

2004: 87(+) (2019-02-21)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar