Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 28 maj 2021

1998 Jacques Selosse Millésime

(100 % chardonnay)

 

31 december 2020 (hemma)

 


 

Årets nyårschampagne och jäklar vilken champagne det här är! Årgångsselosse har blivit en alldels för sällsynt (och dyr) uppenbarelse. Annat var det förr i tiden. I december 2007 var det bara att knata in på Systembolaget och hugga två sådana här flaskor – no questions asked – vilket jag också gjorde. Den första av dem drack jag 2014 och den gav mig en av det årets största vinupplevelser. Idag när jag plockar fram den andra flaskan är den nästan ännu bättre.

 

Det här är en magisk champagne! Jag är minst sagt hänförd och måste helt klart höja poängen ett snäpp jämfört med senast, även om det möjligen är något generöst. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra och jag vet, det är vansinnigt att tänka så här, men hade den möjligen presterat ännu lite bättre för två, tre år sedan när den var mindre mogen och snäppet fräschare?

 

Flaskan blev degorgerad i februari 2007. Aktuell årgång idag är 2009.

 


 

Doft: Mogen, komplex, kryddig, fruktig och oxiderad doft med påtaglig sälta. Inslag av clementin, mogna äpplen, tvål, kex, hyacint, honung, persika, hasselnötter, svamp, gräddkola, lakrits och kanel.

 

Smak: Mogen, frisk, fruktig och torr med viss sötma och även en liten sälta. Söt clementin och äpple samsas med persika och honung. Underbar koncentration och perfekt balans! Mycket lång eftersmak. Jag sparar halva flaskan till dagen efter och då är sötman ännu tydligare.

 

Betyg idag: 97

 

Sannolikt bäst: 2015-2023

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2014-08-28: 96

 

Årets nyårsflaskor:

 


3 kommentarer:

 1. Kommer du ihåg vad du fick betala 2007 ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja, jag betalade 1 888 kr. Ett högt pris då, men "billigt" jämfört med vad årgångsselosse kostar idag! Den allmänna prisutvecklingen (enligt KPI) har varit 14,9 % sedan december 2007, men "Selosseprisindex" har nog snarare varit kring 200 %! :)

   Radera
 2. Ok, tack ! Ja, "Selosseprisindex" är jobbigt att bära !

  SvaraRadera