Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 15 september 2015

2000 Tarlant Prestige

(90 % chardonnay, 10 % pinot noir)

1 augusti 2015 (hemma)

Doft: Först väldigt gröna toner (av växtlighet), senare mer utvecklad. Inslag av rågbröd, gula äpplen, mandlar, valnötter och kex.

Smak: Något utvecklad, torr och mycket frisk smak. Gula äpplen, mandlar, valnötter och citrus.

Kommentar: Odlaren i den lilla byn Œuilly – vars stavning alltid är lika svår att komma ihåg – i Marnedalen har ett imponerande brett sortiment. Och det här är ännu en av dessa spännande champagner. Prestige 2000 är gjord på druvor från vingårdarna l’Enclume, la Savoyarde och les Marguiniers. Första jäsningen skedde delvis på ekfat innan vinet buteljerades i maj 2001 för den andra jäsningen. Ingen malolaktisk jäsning. Degorgerad i december 2011. Dosage på 5 g/l, d v s extra brut. Den här är mycket bra redan idag och den kan absolut utvecklas mer med några års ytterligare lagring.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2018-2023Inga kommentarer:

Skicka en kommentar