Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 5 oktober 2020

2003 Tarlant La Vigne Royale

(100 % pinot noir)

 

31 mars 2020 (hemma)

 


 

La Vigne Royale från Tarlant görs på pinot noir från vingården Mocque Tonneau i byn Celles-lès-Condé. Denna trakt, där floderna Dhuys och Surmelin korsar varandra, i den västra delen av Marnedalen, var tydligen ett populärt utflyktsmål för det kungliga hovet när det begav sig – det är inte särskilt långt till Paris härifrån – och det har inspirerat till valet av namn. Man kan också anta att familjen Tarlant anser att kvalitén på druvorna är kungligt bra och att man känner en extra stolthet för dessa rankor som planterades 1972 av syskonen Tarlants morfar.

 

Champagnen är spontanjäst på begagnade fat från Bourgogne. Den här flaskan blev degorgerad i juni 2013 och dosagen uppgår enligt uppgift till 1,7 g/l. Den har dock degorgerats i omgångar och vissa batcher är gjorda helt utan dosage.

 


 

Det här är en mycket bra champagne!

 

Doft: Utvecklad, kraftfull, fruktig, brödig och kryddig. Inslag av krita, äppelkaka, brioche, grillad citron, mandlar, aprikosmarmelad, plommon och dragon.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr. Jäst, äpplen, clementin, aprikos, plommon. Hög syra och fantastisk längd. Är det här verkligen 2003?

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar