(100 % pinot noir)
21 juli 2017 (Akelarre i
San Sebastian)
Orizeaux är ännu en av
Chartogne-Taillets vingårdschampagner (jag har tidigare skrivit om Les Barres).
Den görs på pinot noir från en vingård som planterades 1961 och i likhet med
Les Barres vinifieras och lagras den på ekfat innan buteljering. Hittills har
Orizeaux gjorts i följande årgångar: 2007, 2008, 2009, 2010 och 2011.
Tillsatsen av dosage varierar mellan noll och några gram, men är aldrig sötare
än extra brut (max 6 g/l). Den här utgåvan har en dosage på 3 g/l.
Det här är en av de bästa 2009:or
jag druckit! Men den är fortfarande relativt ung och kommer sannolikt att vinna
på att lagras i tre-fyra år till.
Doft:
Bärig och något utvecklad doft med rostade toner och viss
fatkaraktär. Inslag av citron, mineral, hallon, vinbär, körsbär och vanilj.
Smak:
Mycket frisk, mycket torr och klart koncentrerad.
Körsbär, vinbär och citrus.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2020-2024
Den här champagnen dracks i samband med en 8-rätters lunch på trestjärniga Akelarre i San Sebastian. Fem timmars glädjefyllt frosseri som kan sammanfattas så här: Vackert, lekfullt och fantastiskt gott! Så här såg några av rätterna ut:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar