Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 17 september 2017

2009 Chartogne-Taillet Orizeaux

(100 % pinot noir)

21 juli 2017 (Akelarre i San Sebastian)Orizeaux är ännu en av Chartogne-Taillets vingårdschampagner (jag har tidigare skrivit om Les Barres). Den görs på pinot noir från en vingård som planterades 1961 och i likhet med Les Barres vinifieras och lagras den på ekfat innan buteljering. Hittills har Orizeaux gjorts i följande årgångar: 2007, 2008, 2009, 2010 och 2011. Tillsatsen av dosage varierar mellan noll och några gram, men är aldrig sötare än extra brut (max 6 g/l). Den här utgåvan har en dosage på 3 g/l.

Det här är en av de bästa 2009:or jag druckit! Men den är fortfarande relativt ung och kommer sannolikt att vinna på att lagras i tre-fyra år till.

Doft: Bärig och något utvecklad doft med rostade toner och viss fatkaraktär. Inslag av citron, mineral, hallon, vinbär, körsbär och vanilj.

Smak: Mycket frisk, mycket torr och klart koncentrerad. Körsbär, vinbär och citrus.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2020-2024Den här champagnen dracks i samband med en 8-rätters lunch på trestjärniga Akelarre i San Sebastian. Fem timmars glädjefyllt frosseri som kan sammanfattas så här: Vackert, lekfullt och fantastiskt gott! Så här såg några av rätterna ut:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar