(94 % pinot meunier, 2 % chardonnay, 2 % pinot noir, 2 % pinot gris)
18 april 2019 (Grand Hotel i Lund)
Jérôme Prévosts roséchampagne Fac-simile är en champagne man ska dricka när möjligheten ges! Den görs med hjälp av blandning där Prévost tillsätter 13 % rött vin till samma basvin som han använder till den vita systerchampagnen Les Béguines. Det röda vinet kommer från pinot meunier-druvor där rankorna angripits av virussjukdomen court-noué, som leder till få druvor men med väldigt koncentrerad druvjuice. Vinet jäses och lagras (10 månader) på ekfat innan det buteljeras följande sommar. Flaskorna degorgeras sedan i oktober året därefter, i det här fallet 2017. Dosagen sägs uppgå till ca 2,5 g/l. Den här omgången räckte till totalt 3154 faskor.
Den här är så klart ung idag, men redan otroligt bra!
Doft: Bärig, kryddig, jordig och komplex doft med något brända toner. Massor av tomater (tänk pizza med något bränd tomatsås) i kombination med röda vinbär, jordgubbar, svamp och lakrits.
Smak: Frisk, bärig, koncentrerad och mycket torr smak av blodgrape, röda vinbär, hallon, smultron, jordgubbar, blodapelsin och lite lakrits.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2024-2030
Mina intryck av tidigare årgångar av Fac-simile:
Mitt intryck av Les Béguines 2015:
2018-12-13: 86(+)
Tillägg 2020-03-26: Rättat tidigare felaktigt nämnd druva (pinot blanc) till pinot gris och uppdaterat druvmixen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar