Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 9 juli 2019

2011 Ulysse Collin Les Maillons Rosé de Saignée

(100 % pinot noir)

24 mars 2019 (hos Henrik)Denna roséchampagne gjord på druvor från vingården Les Maillons, belägen i byn Barbonne-Fayel i Côte de Sézanne, är fatlagrad och producerad med hjälp av saignéemetoden. Det här är den första utgåvan av denna champagne. Den har 2011 som basårgång och så vitt jag förstår kommer samtliga druvor från 2011. Flaskan blev degorgerad i februari 2015.

Det här är en kraftfull och mycket bra champagne, men den bör tveklöst lagras i åtminstone tre år till för att verkligen komma till sin rätt. Jag föreställer mig också att senare utgåvor av denna champagne, med annan årgångsbas, rimligen bör prestera ännu bättre!

Champagnen dracks vid en provning (BYOB) där den vann roséflighten på knockoutseger mot den i alla avseenden betydligt lättare JM Sélèque Solessence Rosé.

Doft: Kraftfull, komplex och bärig doft med tydligt stalliga toner. Inslag av brasa, bränt gummi, våta stenar, lakrits, mogna jordgubbar, blodapelsin och hö.

Smak: Tung, komplex, bärig och torr, men ändå med viss sötma. Järn (blod), röda vinbär, jordgubbar, blodapelsin och lite allmän skalbeska. Hög syra och förhållandevis oförlöst.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2022-2026


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar