(45 % chardonnay, 40 % pinot meunier, 15 % pinot noir)
24 mars 2019 (hos Henrik)
Jean-Marc Sélèques Solessence Rosé är delvis fatjäst och görs på en blandning av chardonnay, pinot meunier och pinot noir från sju olika byar. Medan de flesta roséchampagner får sin rosa färg antingen genom maceration (där färgen kommer från druvornas skal efter pressningen) eller blandning (där man tillsätter rött vin till det vita basvinet), är den här champagnen ett resultat av en kombination av de båda metoderna. En fjärdedel av meunierdruvorna har fått macerera samtidigt som man tillsatt fem procent röd pinot noir till den slutgiltiga blandningen. Merparten (60 %) av druvorna kommer från basåret 2016 och 40 % utgörs av reservvin från tidigare årgångar. Flaskan blev degorgerad i juli 2018 och dosagen uppgår till 3 g/l.
Det här är en trevlig och läskande roséchampagne. Möjligen förmedlar den mer vårkänslor än komplexitet – men det är ju inget fel på vårkänslor! Det är tveklöst ett välgjort vin, som dessutom bör vinna på några års lagring, men inte den största champagneupplevelsen.
Champagnen dracks vid en provning (BYOB), där den hade det ganska tufft i jämförelse med övriga flaskor. Den var även månadens vin på vinforumet finewines.se i mars, en kul aktivitet där forumets medlemmar dricker samma vin och delar med sig av sina omdömen.
Doft: Till en början något laktiska toner och ganska mycket jäst. Därefter tydligt bärig. Inslag av hallon (men närmare hallongodis än naturliga sådana), smultron och blodapelsin.
Smak: Frisk, torr, något bärig och relativt lätt smak av hallonsoda kryddad med röda vinbär, smultron och blodapelsin.
Betyg idag: 81
Sannolikt bäst: 2021-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar