(ca 100 % pinot meunier)
5 maj 2018 (Uformel i
Köpenhamn)
Vad gör man när man är
på vinmässa och tar paus för att gå och äta lunch? Man dricker givetvis mer
vin! Denna Fac-simile utgjorde vårt sällskap till ett par rätter på trevliga
Uformel.
Prévosts roséchampagne är
en sällsynt uppenbarelse. Denna utgåva räckte visserligen till 3300 flaskor,
men eftersom den globala efterfrågan är betydligt större än så gäller det att
passa på när man stöter på en flaska!
Fac-simile görs på pinot
meunier och minimala mängder av chardonnay, pinot noir och pinot gris från
Prévosts odlingar. Första jäsningen sker på ekfat och den framställs med hjälp
av blandning, där det röda vinet görs på druvor från en del av vingården där vinrankorna
blivit angripna av virussjukdomen court-noué. Sjukdomen leder till färre
druvor, men med mer koncentrerad druvjuice.
Den är givetvis ung, men
det här är redan idag en riktigt härlig champagne!
Doft:
Bärig, kryddig och komplex doft med inslag av järn, blod, blodgrape, rosor,
jordgubbar, rostat bröd och kryddnejlika (tänk glühwein).
Smak:
Frisk, mycket torr och något bärig smak med begynnande komplexitet. Blodgrape,
hallon och jordgubbar.
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2023-2028
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Uformel är för övrigt den något enklare (informella!) systerrestaurangen till stjärnrestaurangen Formel B. Jag åt vit sparris med beurre blanc och lardo följt av njurtapp med grön sparris:
Tillägg 2020-03-26: Rättat tidigare felaktigt nämnd druva (pinot blanc) till pinot gris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar