Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 26 juli 2019

2009 Florent Bergeronneau-Marion Clos des Bergeronneau

(100 % pinot meunier)

20 april 2019 (hemma)Clos des Bergeronneau görs på pinot meunier från gamla stockar som växer i den delvis muromgärdade vingården Clos des Bergeronneau i Ville-Dommange. Det här är den tredje årgången av denna champagne, efter 2007 och 2008. Siffrorna 1607 på korken betyder möjligen att flaskan blev degorgerad i juli 2016. Dosagen uppgår i alla fall till 7 g/l. Jag köpte den via Systembolagets beställningssortiment i september 2018. För närvarande finns faktiskt alla tre årgångar tillgängliga via samma kanal.

Det här är en mycket trevlig champagne!

Doft: Stor, relativt utvecklad, fruktig och något kryddig. Inslag av honung, apelsin äppelkaka, jäst, ost, ljust bröd och nougat. Senare även en diskret ton av blåbär.

Smak: Torr, något fruktig, något kryddig och något utvecklad. Gula äpplen, grapefrukt, honung, nougat och lite tropisk frukt. 

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2022-2027

Jag har tidigare druckit årgång 2008 av den här champagnen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar