Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 15 januari 2017

1995 Pascal Doquet Le Mesnil-sur-Oger Cœur de Terroir

(100 % chardonnay)

3 november 2016 (hemma)



Den här champagnen är gjord på druvor från Le Mesnil-sur-Oger och utan malolaktisk jäsning, en kombination som tveklöst skapar förutsättningar för ett långt liv. En tredjedel av vinerna i blandningen fick sin första jäsning på ekfat. Efter buteljeringen i april 1996 fick champagnen ligga nästan 19 (!) år på sin jästfällning innan den slutligen degorgerades i januari 2015. Dosage på 7 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget i april 2016.

Dricks över två dagar. Det är en mycket bra champagne, men den känns lite oförlöst idag. Jag sparar hälften av flaskan till dagen efter vilket får doften att växa ytterligare, men smakmässigt lyfter den ändå inte till den nivå man förväntar sig. Med lite tur kan den förbättras med ett par års ytterligare lagring.

Doft: Utvecklad och kryddig doft med fatkaraktär. Inslag av mineral, citrus, marsipan och kaffe. Dagen efter är den mer utvecklad och riktigt härlig!

Smak: Utvecklad, mycket frisk, torr och något eldig smak av syrliga gröna äpplen, citron och marsipan.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2018-2022


4 kommentarer:

  1. I wonder how much of this wine they have produced as they seem to have been releasing disgorgements at least since 2012. I had one of those in that year and the wine seemed extremely tight and youthful then. Plenty enjoyable with sushi, though.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi! According to the Danish wineshop Terroir vinhandel (http://terroir.dk/products/le-mesnil-sur-oger-coeur-de-terroir-millesime-brut-champagne-1995) Pascal made about 6 000 bottles of this wine.

      Radera
    2. Thanks for the info! That seems like awfully little considering the seemingly wide availability. That said my bottle did not carry the designation "Coeur de terroir" but since it only started to appear around 2014 or 2015 I assumed it was just marketing.

      Radera
    3. Hi again! Actually I thought it was quite a lot!

      I have also seen bottles without the "Cœur de Terroir"-tag and I also supposed it was the same champagne, but I'm not sure.

      Radera