(100 % chardonnay)
3 november 2016 (hemma)
Den här champagnen är
gjord på druvor från Le Mesnil-sur-Oger och utan malolaktisk jäsning, en
kombination som tveklöst skapar förutsättningar för ett långt liv. En tredjedel
av vinerna i blandningen fick sin första jäsning på ekfat. Efter buteljeringen
i april 1996 fick champagnen ligga nästan 19 (!) år på sin jästfällning innan
den slutligen degorgerades i januari 2015. Dosage på 7 g/l. Flaskan köpt på
Systembolaget i april 2016.
Dricks över två dagar.
Det är en mycket bra champagne, men den känns lite oförlöst idag. Jag sparar
hälften av flaskan till dagen efter vilket får doften att växa ytterligare, men
smakmässigt lyfter den ändå inte till den nivå man förväntar sig. Med lite tur
kan den förbättras med ett par års ytterligare lagring.
Doft:
Utvecklad och kryddig doft med fatkaraktär. Inslag av mineral, citrus, marsipan
och kaffe. Dagen efter är den mer utvecklad och riktigt härlig!
Smak:
Utvecklad, mycket frisk, torr och något eldig smak av syrliga gröna äpplen,
citron och marsipan.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2018-2022
I wonder how much of this wine they have produced as they seem to have been releasing disgorgements at least since 2012. I had one of those in that year and the wine seemed extremely tight and youthful then. Plenty enjoyable with sushi, though.
SvaraRaderaHi! According to the Danish wineshop Terroir vinhandel (http://terroir.dk/products/le-mesnil-sur-oger-coeur-de-terroir-millesime-brut-champagne-1995) Pascal made about 6 000 bottles of this wine.
RaderaThanks for the info! That seems like awfully little considering the seemingly wide availability. That said my bottle did not carry the designation "Coeur de terroir" but since it only started to appear around 2014 or 2015 I assumed it was just marketing.
RaderaHi again! Actually I thought it was quite a lot!
RaderaI have also seen bottles without the "Cœur de Terroir"-tag and I also supposed it was the same champagne, but I'm not sure.