(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
19 november 2016 (hemma)
Pierre Brigandat är en odlare som
håller till i den lilla byn Channes i Aube, d v s i den södra delen av
Champagne. Faktum är att Channes är den sydligaste av alla byar i appellationen
Champagne och belägen precis vid gränsen mot Bourgogne! När Pierre Brigandat
grundade firman för ca 50 år sedan sålde han hela sin druvproduktion till
Laurent-Perrier, men i likhet med många andra odlare i Champagne började han
till slut göra sin egen champagne. Idag förfogar man över sju hektar odlingar vilket
räcker till att producera 50 000 flaskor per år samtidigt som man fortfarande
säljer en mindre del av druvorna till Laurent-Perrier. Sedan 2002 är det
Pierres son Bertrand som leder företaget och han har börjat införa ett ekologiskt
arbetssätt. Sortimentet består av fyra olika champagner. Dentelles &
Crinolines är den mest ambitiösa av dessa och den enda av producentens
champagner som inte är gjord på 100 % pinot noir. Det här är årgång 2009 och
flaskan blev degorgerad i juli 2015. Köpt på Systembolaget
(beställningssortimentet) i november 2016.
Det här är
en mycket bra champagne som tveklöst kommer att vinna på några års lagring. Jag
dricker den över två dagar. Första dagen är den lite vresig, men den visar upp
en betydligt behagligare sida dagen efter.
Doft:
Komplex och brödig doft med
inslag av jäst, gummi, citron, nätmelon och mineral (sten). Efter viss tids luftning
uppstår rostade toner och inslag av rostat bröd, gula päron och nougat. Ännu
senare dyker det upp tydliga inslag av mango. Dagen efter har dofterna av jäst
och gummi ersatts av en tydligare fruktighet.
Smak:
Frisk,
torr, eldig och något bitter; fortfarande ung. Första dagen hittar jag gröna
äpplen, citron, päron och grapefrukt. Den känns något tunn samtidigt som det
finns en påtaglig syra. Medellång och tydligt torr eftersmak. Dagen efter är
den något fylligare och bjuder på en tydlig smak av nätmelon.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2020-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar