Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 22 januari 2017

2009 Pierre Brigandat Dentelles & Crinolines

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

19 november 2016 (hemma)

Pierre Brigandat är en odlare som håller till i den lilla byn Channes i Aube, d v s i den södra delen av Champagne. Faktum är att Channes är den sydligaste av alla byar i appellationen Champagne och belägen precis vid gränsen mot Bourgogne! När Pierre Brigandat grundade firman för ca 50 år sedan sålde han hela sin druvproduktion till Laurent-Perrier, men i likhet med många andra odlare i Champagne började han till slut göra sin egen champagne. Idag förfogar man över sju hektar odlingar vilket räcker till att producera 50 000 flaskor per år samtidigt som man fortfarande säljer en mindre del av druvorna till Laurent-Perrier. Sedan 2002 är det Pierres son Bertrand som leder företaget och han har börjat införa ett ekologiskt arbetssätt. Sortimentet består av fyra olika champagner. Dentelles & Crinolines är den mest ambitiösa av dessa och den enda av producentens champagner som inte är gjord på 100 % pinot noir. Det här är årgång 2009 och flaskan blev degorgerad i juli 2015. Köpt på Systembolaget (beställningssortimentet) i november 2016.

Det här är en mycket bra champagne som tveklöst kommer att vinna på några års lagring. Jag dricker den över två dagar. Första dagen är den lite vresig, men den visar upp en betydligt behagligare sida dagen efter.

Doft: Komplex och brödig doft med inslag av jäst, gummi, citron, nätmelon och mineral (sten). Efter viss tids luftning uppstår rostade toner och inslag av rostat bröd, gula päron och nougat. Ännu senare dyker det upp tydliga inslag av mango. Dagen efter har dofterna av jäst och gummi ersatts av en tydligare fruktighet.

Smak: Frisk, torr, eldig och något bitter; fortfarande ung. Första dagen hittar jag gröna äpplen, citron, päron och grapefrukt. Den känns något tunn samtidigt som det finns en påtaglig syra. Medellång och tydligt torr eftersmak. Dagen efter är den något fylligare och bjuder på en tydlig smak av nätmelon.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2020-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar