(100 % chardonnay)
16 december 2021 (hemma)
Den här champagnen var korkskadad första gången jag provade den, i november 2020. Därför känns det kul att jag till slut får tag på en ny flaska – och att den presterar!
Hypolite från Henriet-Bazin görs på chardonnay från vingårdarna Voie des Traits (för övrigt felstavat på flaskans baksida) och Clos i Villers-Marmery (Montagne de Reims), där rankorna planterades 1992 respektive 1964. Den är jäst på fat gjorda av ek från den lokala skogen, efter att man tidigare provat sig fram med både bourgognefat och nya franska fat. Den här flaskan blev degorgerad i maj 2018 med en dosage på 3 g/l.
Det här är en mycket bra champagne! Den dricks över tre dagar och håller ihop väl.
Doft: Parfymerad, brödig och något utvecklad doft med lätt oxiderade toner. Efter hand uppstår tydligt rostade toner. Inslag av brioche, mandlar, mandelmassa, bakverk och några äpplen.
Smak: Fruktig, syrlig och torr smak med tydlig sälta och härlig koncentration. Toner av syrliga äpplen, citron och smör mynnar ut i en lång eftersmak. Dag två är den mer utvecklad och (ännu) mer harmonisk. Då dyker det även upp några nötter.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2025-2031
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar