Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 12 juni 2022

Jérôme Prévost La Closerie & LC18

(100 % pinot meunier)

 

17 december 2021 (hemma)

 


 

Efter den katastrofala frosten 2017 fick Jérôme Prévost akut brist på druvor. Han ansökte därför hastigt och lustigt – möjligen mindre lustigt – om NM-status (Négociant-Manipulant) som möjliggjorde att han kunde köpa druvor från sin granne, från 0,4 hektar av vingården Les Béguines, det vill säga samma vingård där Prévosts egna innehav finns. Det gjorde att han någorlunda planenligt kunde producera champagne från 2017, men det har också lett fram till att han fått tillgång till druvor från ett antal andra odlingslotter i hembyn Gueux – och därmed möjlighet att göra mer champagne!

 

Det här är den första utgåvan av denna champagne, som kort och gott kallas för &. Den är till 80 % baserad på druvor från de sistnämnda odlingarna och från 2018 års skörd. Resterande 20 % är reservvin från 2017 från Les Béguines. Om jag förstått det rätt handlar det uteslutande om pinot meunier här, till skillnad från Prévosts egna odlingar (och champagnerna Les Béguines och Fac-simile) där det även finns spår av chardonnay, pinot noir och pinot gris.

 

I likhet med Jérômes övriga champagner är den fatjäst och gjord med så liten påverkan som möjligt. Enligt uppgift blev flaskorna degorgerade i oktober 2020 med en dosage på 2 g/l.

 


 

Det här är en fantastisk champagne! Redan. Den är ung, men känns väldigt öppen redan idag. Jag dricker den för övrigt parallellt med Les Béguines LC18 och här och nu vinner & den jämförelsen.

 

Doft: Parfymerad, kryddig och komplex doft med skönt oxiderade toner. Inslag av vita blommor, röda äpplen, hallon, rågbröd, massor av tallbarr och tvål. På slutet dyker det även upp några blåbär.

 

Smak: Bärig, frisk, och mycket torr. Ung, men generös! Först är det mest hallon och röda äpplen, men långt senare även blåbär. Påtaglig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar