Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 26 juni 2022

1989 Cristal

(63 % pinot noir, 37 % chardonnay)

 

31 december 2021 (hemma)

 


 

Årets nyårschampagne! Det finns nästan inga bubblor kvar, men jag upplever den ändå som väldigt spänstig. Det här är helt klart en fantastisk champagne – som sannolikt varit ännu bättre om den varit utrustad med en bättre kork.

 

Cristal 1989 ska enligt uppgift vara lite mer pinotdominerad än vanligt, med ca 63 % av den blå druvan i blandningen, i jämförelse med mer normala 57-60 %.

 

Doft: Utvecklad, fruktig, kryddig och jordig. Inslag av aprikos, mogen citron, lätt bokna äpplen, krut, rostade hasselnötter, vit choklad och en aning bensin.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr. Aprikos och hasselnötter får sällskap av choklad, söt apelsin och röda äpplen. Påtaglig syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2008-2022

 

Två flaskor för att fira av det gamla året:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar