Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 7 juni 2022

2016 Frederic Savart Expression Rosé

(100 % pinot noir)

 

11 december 2021 (Babette i Stockholm)

 


 

Den årgångsbetecknade Expression Rosé från Frédéric Savart görs på pinot noir från tre gamla odlingar i Savarts hemby Écueil, närmare bestämt vingårdarna Les Aillys, Les Chaillots derrière Moutier och Les Gillys. Champagnen är jäst och lagrad (10 månader) på fat. Flaskan blev degorgerad i april 2020 utan dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne som också är mycket ung idag. Det är helt klart mer elegans än generositet i glaset! Stilen är klart kompromisslös och champagnen känns på så sätt mer krävande än Savarts ”vanliga” roséchampagne, den charmiga Bulle de Rosé, som jag druckit ett par gånger. Letar du efter en aperitif till bersån i sommar? Välj den senare!

 


 

Doft: Komplex, bärig och något kryddig. Först mycket skogsbär och krita. Med luft och högre temperatur dyker det upp inslag av smultron, körsbär, hallongodis och vanilj.

 

Smak: Ung, elegant, ren, frisk, bärig och mycket torr smak som domineras av björnbär och hallon. Påtaglig syra.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

Champagnen dricks på härliga Babette i Stockholm, som enligt lokalbefolkningen serverar Stockholms bästa pizza. Jag tänker inte protestera.

 


 

Varning! Följande rader har ingenting med champagne att göra och kan verka stötande för känsliga läsare. Jag måste ändå dela med mig av kvällens sista glas som intogs på sympatiska Combo vid Odenplan:

 


 

2018 Raveneau Chablis Grand Cru Valmur.

 

Ett ställe som serverar Raveneau grand cru på glas förtjänar all kärlek och uppmuntran de kan få. Gå dit om ni har vägarna förbi!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar