Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 2 april 2022

2017 Aurélien Lurquin 100 % Meunier

(100 % pinot meunier)

 

6 november 2021 (hemma)

 


 

Champagnerna från Aurélien Lurquin får för kort lagring på jästfällningen för att kunna årgångsklassificeras, men de är alltid gjorda på druvor från en enda årgång. I det här fallet handlar det om det generellt svåra året 2017. Flaskan blev degorgerad i januari 2020 utan dosage. Som alltid med Lurquin handlar det om en väldigt småskalig produktion, även om 872 flaskor faktiskt innebär en viss ökning jämfört med tidigare årgångar.

 

Den fatjästa champagnen har en härlig bronsaktig färg. Den är mycket bra, men är ung och oförlöst och inte på samma nivå som tidigare årgångar.

 


 

Doft: Utvecklad, oxiderad, blommig och något kryddig. Inslag av päron, vit persika, tvål, lite kompost, blåbär och brioche.

 

Smak: Syrlig, något fruktig och mycket torr. Ung, oförlöst och mycket ren. Till en början hittar jag mest citron och omogna gröna äpplen. Mycket hög syra. Jag sparar halva flaskan till dagen efter, då den känns något mer utvecklad och det även dyker upp lite päron och några gröna hasselnötter.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

 

Mina intryck av tidigare årgångar (länkar till resp inlägg):

2013: 88 (2018-10-18)

2015: 89 (2020-02-14)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar