Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 30 maj 2021

1999 Bollinger Vieilles Vignes Françaises

(100 % pinot noir)

 

5 januari 2021 (hemma)

 


 

I slutet av 1800-talet slog den beryktade vinlusen ut merparten av Europas vinodlingar. Räddningen för den europeiska vinindustrin blev att importera amerikanska vinrotstockar, som visat sig vara resistenta mot vinlusens angrepp, och ympa in europeiska druvsorter på dessa. Följden har blivit att en absolut majoritet av alla vinrankor idag är ympade. Oympade stockar har blivit en raritet och vingårdar planterade med dessa och inte minst de viner som produceras på druvor härifrån har i många fall fått en närmast legendarisk status.

 

Vieilles Vignes Françaises (= franska vinstockar planterade på gammalt sätt) är ett sådant vin. Druvorna till Bollingers prestigecuvée kommer från små vingårdar med oympade stockar som aldrig angripits av vinlusen. Från början handlade det om Clos St-Jacques (0,21 hektar) och Clos des Chaudes Terres (0,15 ha) i Aÿ samt Croix Rouge (0,16 ha) i Bouzy. Den sistnämnda vingården angreps dock av vinlusen och 2004 gav man slutligen upp och planterade om odlingslotten med ympade stockar. Från och med årgången 2005 använder man därför endast druvor från de båda vingårdarna i Aÿ och en sällsynt champagne har därmed blivit ännu mer exklusiv. Både Clos St-Jacques och Clos des Chaudes Terres är belägna precis vid Bollingers anläggning i hembyn och den senare var från början en del av husets trädgård. Vinrankorna i dessa vingårdar är extremt tätt planterade (motsvarande 30 000 plantor per hektar) i sandiga jordar och ger få men väldigt koncentrerade druvor.

 


 

Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i december 2007. Aktuell årgång idag är 2009 och intressant nog valde man att släppa denna efter 2010.

 

Det här är en fantastisk champagne! Doften är härligt oxiderad och oerhört mångfacetterad.

 

Doft: Utvecklad, komplex, kryddig och tydligt oxiderad doft med toner av portvin och påtaglig sälta. Inslag av bokna äpplen, mogen persika, röda vinbär, biscotti, kanel, vitpeppar, mörk choklad, grädde, rostat bröd med ett tjockt lager smör samt mandelmassa.

 

Smak: Utvecklad, sötfruktig, frisk, kryddig och något eldig. Initialt tydliga toner av portvin, men dessa försvinner efter hand. Bokna äpplen och mogen stenfrukt får sällskap av biscotti, lite mörk choklad och apelsin. Härlig koncentration och hög syra. Lång eftersmak med tydliga inslag av mogen persika.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2015-2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar