(80 % chardonnay, 20 %
pinot noir)
7 januari 2017 (hemma)
Grand Cellier d’Or är Vilmarts
”vanliga” årgångsvin. I likhet med prestigecuvéen Cœur de Cuvée släpps den i
princip varje år och håller en påfallande jämn nivå år efter år. Det märks inte
minst under generellt svaga årgångar i Champagne, exempelvis 1993 och 2001, då
man lyckats väldigt bra med dessa båda viner. Och även 2011 är ett bra exempel
på ett mycket svagt champagneår där Vilmart, tack vare sina välskötta odlingar,
lyckas skapa ännu en fantastisk årgångschampagne!
Logiken säger ju att den
här kommer att bli bättre med lagring, men varför vänta – den är fullständigt
underbar redan idag! Vilmart lyckas ännu en gång glänsa i en generellt svag
årgång. Flaskan köpt av Franska Vinlistan i december 2016.
Doft:
Stor, komplex, bärig och utvecklad doft med inslag av citrus, jäst, smör,
tranbär, jordgubbar, fat, ananas, lite honung, kardemumma, vitpeppar och
hasselnötter.
Smak:
Frisk, torr, koncentrerad, mycket bärig och förförande tillgänglig smak. Det är
massor av röda bär i kombination med smör, hasselnötter, röda äpplen (inkl
tydlig skalbeska), ingefära och en aning kanel. Hög syra. Lång, torr eftersmak.
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2021-2026 (vill nästan skriva nu...)
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar