(100 % chardonnay)
10 december 2020 (hemma)
Denna 2011:a imponerade stort när jag drack den 2016. Idag är den förvisso också mycket bra, men känns något endimensionell. Möjligen handlar det om en svag flaska, men hade jag inte redan provat den hade jag sannolikt skyllt allt på årgången och dess notoriskt gröna toner.
Champagnen är gjord på chardonnay från vingården Biaunes i Buxières-sur-Arce och rankor som planterades år 2000, från sticklingar som kommer från inga mindre än Anselme Selosse och Vincent Dauvissat. I likhet med övriga champagner från Vouette & Sorbée är den fatjäst och gjord utan dosage. Den här flaskan blev degorgerad i maj 2014. Jag köpte den från Vin & Natur, via privatimport på Systembolaget, i juni 2015.
Doft: Utvecklad, parfymerad, och lätt oxiderad doft med gröna toner och viss sälta. Inslag av flinta, gröna äpplen, krusbär, citron, gröna vingummin och gräddkola.
Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och mycket torr. Elegant, men något endimensionell. Vattniga gröna äpplen och krusbär samsas med citron och lite smör. Påtaglig syra.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2021-2025?
Mina tidigare intryck av Blanc d’Argile 2011:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar