(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)
25 december 2020 (hemma)
Erick De Sousa upptäckte umami, den femte grundsmaken, vid ett besök i Japan, blev hänförd och bestämde sig för att försöka skapa en champagne vars munkänsla skulle komma så nära samma upplevelse som möjligt. För att lyckas tänkte han att det skulle krävas en varm årgång och när 2009 kom tyckte han det fanns rätt förutsättningar.
Cuvée Umami är fatjäst och gjord på 60 % chardonnay från Avize och 40 % pinot noir från Aÿ. Det finns flaskor som fått längre lagring på jästfällningen, men den här blev degorgerad redan i mars 2014 med en dosage på 3 g/l. Aktuell årgång idag är 2012 och nästa i följd blir enligt uppgift 2018.
Doften är komplex och riktigt härlig, med spännande inslag som balsamvinäger, pepparkakor och parmesan, medan smaken känns betydligt enklare; mer elegant än kraftfull.
Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, gräddig, något kryddig och aningen oxiderad doft med tydlig sälta. Inslag av mogna äpplen, mogen citrus, krita, kex, balsamvinäger, kokos (Bounty), marsipan, pepparkakor och lite parmesan. Dag två är den mer oxiderad och då dyker det även upp svarta vinbär.
Smak: Utvecklad, fruktig, mineralisk och relativt lätt smak med viss sälta. Äpplen, citrus, gula plommon, mandlar och lite parmesan. Relativt låg syra och relativt svag intensitet. Blir bättre vid högre temperatur. På andra dagen känner jag även svarta vinbär och pepparkakor.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2019-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar