Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 2 maj 2021

2012 Henriet-Bazin Eusèbe

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

 

3 december 2020 (hemma)

 


 

Eusèbe är ännu en av ”cykelchampagnerna” från Henriet-Bazin. Den görs på en pinotdominerad blandning av pinot noir och chardonnay från odlingar i Verzy och Verzenay. Jämfört med systervinerna Marie-Amélie och Hypolite sticker Eusèbe ut med en något högre dosage (7 g/l). Av någon anledning har man inte angivit något degorgeringsdatum på flaskan.

 

När min fru och jag planerade och väntade barn hade vi Tage som arbetsnamn – även innan vi visste vilket kön det skulle bli – och på samma sätt kallade vinmakarna Marie-Noëlle Henriet-Rainon och Nicolas Rainon sitt ofödda barn för Eusèbe under graviditeten, utan att veta om det skulle bli en pojke eller en flicka. Det var aldrig aktuellt att ge babyn detta gammalmodiga namn, men det valde att döpa en av sina nya champagner till det.

 

Det här är en mycket bra champagne med väldigt diskreta bubblor. Dosagen är tydlig, vilket ger en generös stil och en champagne som mycket riktigt skiljer sig en hel del från den knastertorra Marie-Amélie som jag drack dagen innan. Jag dricker Eusèbe över tre dagar och den håller ihop väl.

 


 

Doft: Fruktig och parfymerad doft med lätt laktiska toner. Inslag av gröna äpplen, gula körsbär, grapefrukt, kiwi, lite surdeg, honung och mandlar.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och generös. Söta äpplen, kiwi och några gröna vingummin. Fin intensitet och påtaglig syra. Lång och härlig eftersmak med tydlig sötma.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar