Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 11 maj 2021

2010 Diebolt-Vallois Fleur de Passion

(100 % chardonnay)

 

17 december 2020 (hemma)

 


 

Fleur de Passion från Diebolt-Vallois görs på chardonnay från producentens bästa odlingar i hembyn Cramant, framförallt från vingården Les Buzons. Första jäsningen sker på fat och man undviker den malolaktiska jäsningen. Numera anges dosagen ligga i spannet 3-5 g/l.

 

Det här är en fantastisk och mycket fruktig champagne som är väldigt tillgänglig redan idag. Man bör nog dricka denna innan man öppnar sina 2008:or! Med det sagt lär även den här årgången vinna på ytterligare lagring.

 

Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i september 2019. Därefter har även årgång 2012 hunnit släppas.

 

Doft: Fruktig, något brödig och aningen kryddig doft med påtaglig sälta. Inslag av persika, citrus, ananas, lite kex, vit choklad och lite marsipan.

 

Smak: Generös, mycket fruktig, syrlig och mycket torr. Gul stenfrukt, citron och apelsin. Härlig koncentration och hög syra. På andra dagen dyker det även upp lite ananas.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar