(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)
12 december 2020 (hemma)
Extrait är den enda av Bertrand Gautherots champagner där han blandar två druvsorter och tillsammans med Sobre den enda som är officiellt årgångsdeklarerad. Jämfört med producentens övriga sortiment får den dessutom betydligt längre lagring på jästfällningen.
Champagnen är gjord på 70 % pinot noir från vingården Sorbée och 30 % chardonnay från Biaunes. I likhet med Gautherots övriga utbud är den jäst på fat, i det här fallet ett enda, och gjord utan dosage. Flaskan blev degorgerad i november 2014.
Den är förvisso mycket bra, men det här är sannolikt en svag flaska. Den har relativt svag intensitet och känns orimligt utvecklad.
Doft: Mogen, kryddig och tydligt oxiderad doft med påtaglig sälta. Inslag av bokna äpplen, citrus, torkad frukt, mandlar och lite lakrits.
Smak: Utvecklad, fruktig, mycket frisk och mycket torr smak med viss sälta. Lätt bokna äpplen får sällskap av citrus, russin och mandelmassa. Hög syra och lång eftersmak. Något bristande intensitet.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: ?
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):
Veckans fyra flaskor från Vouette & Sorbée:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar