Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 27 november 2018

2006 Cuvée Sir Winston Churchill

(Pinot noir, chardonnay)

29 september 2018 (på kontoret)



Det här är den sextonde årgången av Pol Rogers prestigecuvée. Den första var 1975 (som släpptes 1984 och endast på magnum) och därefter har den alltså gjorts ungefär vartannat år i genomsnitt. Druvorna kommer uteslutande från grand cru-byar, men den exakta fördelningen mellan pinot noir och chardonnay är hemlig. Det är dock uppenbart att den är tydligt pinotdominerad. Okänt degorgeringsdatum. Dosage på 8 g/l.

Den här champagnen är mycket, mycket bra men givetvis ung. I jämförelse med de senast släppta årgångarna upplever jag faktiskt den som snäppet bättre än vad både 2002 och 2004 var vid motsvarande tidpunkter! Jag tror dock inte den har lika bra potential. Stilmässigt befinner sig 2006:an någonstans mittemellan dessa båda äldre syskon; den har inte samma extrema syra som 2002 men inte heller samma fruktiga charm som den unga 2004:an.

Dracks i en Pol Roger-provning tillsammans med Rosé 2009 och Vintage 2009. Fem av sex deltagare på provningen, inklusive undertecknad, utnämnde Sir Winston Churchill till provningens bästa vin (den sjätte röstade på rosén)  I skrivande stund är detta fortfarande aktuell årgång på Systembolaget, men inom kort släpps den efterlängtade 2008:an!

Doft: Komplex doft med tydligt laktiska toner. Inslag av jäst, ostkant, gummi, kex, mogen citron, nougat och grädde. 

Smak: Elegant, komplex och mycket torr smak med tydligt gröna toner. Omogna äpplen, äppelskal och clementin. Härlig syra och en fin längd!

Betyg idag: 89(+)

Sannolikt bäst: 2024-2032



Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):


måndag 26 november 2018

2009 Pol Roger Vintage

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

29 september 2018 (på kontoret)



Vintage är Pol Rogers ”vanliga” årgångschampagne, som släpps parallellt med husets övriga årgångsviner Blanc de Blancs, Rosé och Cuvée Sir Winston Churchill. Den vinifieras på ståltank och genomgår fullständig malolaktisk jäsning. Druvorna till champagnen kommer från tjugo olika byar i Montagne de Reims och Côte des Blancs. Enligt olika källor på nätet blev flaskorna från den här årgången degorgerade under hösten 2017 (vissa i september och andra i oktober). Dosagen uppgår till 7 g/l.

Den här är mycket bra redan idag och även om den givetvis kommer att fortsätta utvecklas är frågan om den verkligen kan bli så mycket bättre än så här, givet årgångens generella begränsningar. Under alla omständigheter bör man dricka den här innan man dricker sina 2008:or!

Dracks i en Pol Roger-provning tillsammans med Rosé 2009 och Cuvée Sir Winston Churchill 2006.

Doft: Komplex och något blommig doft med tydligt laktiska toner. Senare uppstår fint rostade toner. Inslag av ostkant, gula äpplen, jäst, champinjoner, franskbröd med vallmofrön, vit choklad och lakrits (skolkrita).

Smak: Frisk, torr, fruktig och något utvecklad. Gröna äpplen, citrus och en aning stenfrukt.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2023-2028

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

2009 Pol Roger Rosé

(65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

29 september 2018 (på kontoret)



Pol Rogers rosé görs på samma druvblandning som Vintage (den ”vanliga” årgångschampagnen), men med tillägg av 15 % röd pinot noir. Den vinifieras på ståltank och genomgår fullständig malolaktisk jäsning. Okänt degorgeringsdatum, men den är sannolikt degorgerad under hösten 2016 eller möjligen i början av 2017. Dosagen uppgår till 8 g/l.

En charmig och mycket trevlig roséchampagne! Den här årgången är dock inte lika rödvinslik som den här champagnen brukar vara.

Dracks i en Pol Roger-provning, som jag anordnade, tillsammans med Vintage 2009 och Cuvée Sir Winston Churchill 2006.

Doft: Bärig, något kryddig och något parfymerad doft med viss sötma. Inslag av hallon, smultron, hö, röda rosor, röda äpplen och blodapelsin.

Smak: Frisk, bärig och torr smak av smultron, röda äpplen, hallonbåtar, blodapelsin och körsbär.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2022-2027

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

lördag 24 november 2018

2012 Robert Moncuit Millésime

(100 % chardonnay)

27 september 2018 (hemma)



Odlarfirman Robert Moncuit (med dåligt uppdaterad hemsida) håller till i Le Mesnil-sur-Oger. Man uppger att firman grundades av Roberts farfar 1889, men det var först 1928 som Robert Moncuit skapade sin första champagne. Idag är det Roberts barnbarn Pierre Amillet som leder verksamheten. Man äger 8 hektar odlingar i hembyn, fördelade på 25 odlingslotter och helt och hållet planterade med chardonnay. Arbetet i vingårdarna sker på ett hållbart sätt och man undviker alla former av kemiska bekämpningsmedel. Samtliga viner får sin första jäsning på ståltank och genomgår den malolaktiska jäsningen.

Jag har inte lyckats luska ut hur Robert Moncuit och hans ättlingar är besläktade med familjen bakom firman Pierre Moncuit, som finns i samma by. Att de är släkt på något sätt utgår jag från! Ett intressant faktum är att även Pierre Moncuit anger att de grundades 1889 och en möjlig teori är helt enkelt att Robert var barnbarn till Pierre. Båda producenterna äger för övrigt var sin del av vingården Les Chetillons, som framförallt blivit känd som växtplats åt druvor till Pierre Péters champagne med samma namn.

Det här är odlarens ”vanliga” årgångschampagne, som produceras parallellt med ett par vingårdsbetecknade årgångsviner. Den görs på chardonnay från gamla stockar. Flaskan degorgerad i maj 2017. Dosage på 3 g/l. Det är en mycket bra champagne, som dock fortfarande är väldigt ung.

Doft: Brödig, komplex och något parfymerad. Efter hand något gräddiga toner. Inslag av jäst, mineral, citrus, kanderad gul frukt, hasselnötter och kex.

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak av persika och annan gul stenfrukt.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2023-2028


fredag 23 november 2018

Suenen C+C

(100 % chardonnay)

22 september 2018 (hemma)





Suenen är en mycket intressant producent, med fantastiska etiketter på sina flaskor, som har hemvist i grand cru-byn Cramant. Familjen, som ursprungligen härstammar från Belgien, har verkat i Champagne i många generationer. Familjefirman grundades 1898 av den 27-årige Joseph Suenen. Verksamheten var dock väldigt småskalig innan Josephs barnbarnsbarn Daniel tog över rodret på 1970-talet. Han köpte nya odlingslotter, höjde kvalitén och femdubblade försäljningen till 20 000 flaskor per år. Daniel blev dessvärre sjuk och klarade inte längre av att sköta arbetet i vingården, varför hans son Aurélien, som nyligen inlett en karriär som professionell basketspelare, tvingades återvända hem för att hjälpa till. När Daniel gick bort 2009 tog Aurélien över verksamheten och han har sedan dess stöpt om firman till det vi ser idag. Han började med att sälja av de marker som inte låg nära hembyn och idag äger man endast två hektar odlingar med chardonnay, belägna i de tre grand cru-byarna Oiry, Chouilly och Cramant. Han införde dessutom ett ekologiskt arbetssätt med små skördeuttag och tog extern hjälp för att analysera de olika odlingslotternas förutsättningar. Det senare har resulterat i att han från och med skörden 2013 gör en champagne på druvorna från Oiry och en som är baserad på odlingarna i Cramant och Chouilly. De första utgåvorna av dessa båda champagner är rena årgångsviner, men årgångsbetecknas inte eftersom de fått mindre än tre års lagring på jästfällningen. Fr o m året efter innehåller de även en mindre del reservviner. Champagnerna vinifieras delvis på ekfat, de genomgår oftast den malolaktiska jäsningen och får slutligen en mycket låg dosage. Aurélien är en varm förespråkare av det sistnämnda, dels för att han tror på sina druvor får man anta, men också för att han vill att den unika terroiren från de olika växtplatserna ska skina igenom i vinerna.

Denna champagne görs på druvor från firmans odlingar, sammanlagt sex olika odlingslotter, i Cramant och Chouilly. Den är alltså helt och hållet baserad på 2013 års skörd. 60 % av vinerna fick sin första jäsning på ståltank och 40 % på gamla ekfat. Flaskan blev degorgerad i oktober 2016. Dosage på 2 g/l. Köpt från Caviste.

Det här är en härlig champagne! Den är mycket ren och elegant och har en fin komplexitet.

Doft: Komplex, först något fruktig och senare blommig. Inslag av krut, citron, röda äpplen, rostade hasselnötter, ananas och hyacint.

Smak: Frisk och mycket torr. Vit persika, gröna äpplen, ananas och mango.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2022-2027

tisdag 20 november 2018

2015 Ocre Rouge La Perle Noire

(100 % pinot noir)

22 september 2018 (Barr)



Domaine de l’Ocre Rouge med bas i Dions i Languedoc-Roussillon drivs av Aymeric och Marceline Beaufort. Aymeric är son till Jacques Beaufort på champagneproducenten André Beaufort, men istället för att börja arbeta med sin pappa och sina syskon i familjefirman flyttade han och hustrun söderut 1999. På markerna de tog över fanns det redan odlingar med gamla stockar av carignan och sedan dess har de planterat grenache, syrah och merlot men även pinot noir och chardonnay med hjälp av sticklingar från familjen Beauforts odlingar i Polisy (Champagne). De båda senare druvsorterna används för att göra två olika mousserande viner, dels La Perle på en blandning av chardonnay och pinot noir och dels denna rosé som görs på pinot noir. Inspirerade av familjen, som odlat ekologiskt sedan 1971, var det naturligt att tillämpa motsvarande arbetssätt här. Man har sammanlagt tio hektar odlingar.

Detta mousserande rosévin görs alltså på 100 % pinot noir och enligt champagnemetoden. Det får fem månaders fatlagring, görs utan filtrering, utan klarningsmedel och utan dosage.

Det här är en trevlig mousserande rosé; klart drickbar men knappast något stort vin. Även om det är ”samma” druvor som används för att göra champagne, si så där 50 mil norrut, så blir det här ett annat slags vin. En annan jordmån och en skillnad i klimat ger givetvis helt andra förutsättningar och i kombination med i viss mån något enklare metoder, exempelvis kortare lagringstid, ger det också ett enklare vin.

Doft: Bärig, parfymerad och något utvecklad. Jäst, röda vinbär och halm.

Smak: Torr och något bärig smak av framförallt röda vinbär.

Betyg idag: 74

Sannolikt bäst: 2019-2021

Vinet dricks på härliga Barr, som huserar i Nomas gamla lokaler i Christianshavn i Köpenhamn. Dagens tre rätter:




måndag 19 november 2018

Suenen Oiry

(100 % chardonnay)

20 september 2018 (hemma)



En korkskadad flaska. Förvisso inte mycket, men tillräckligt för att förstöra upplevelsen… Himla synd, för det här ska ju vara bra! 

2013-bas. Degorgerad i oktober 2016. Dosage på 1 g/l.

Doft: Bortom en påträngande ton av jordkällare anar jag en fin komplexitet med inslag av våta stenar, rostade hasselnötter, gul stenfrukt och krusbär.

Smak: Frisk och torr, men relativt platt och knappast angenäm. Toner av krusbär, gröna äpplen och lime

Betyg idag: 0

Sannolikt bäst: ?

söndag 18 november 2018

J-M Sélèque Solessence Brut Nature

(50 % chardonnay, 40 % pinot meunier, 10 % pinot noir)

16 september 2018 (hemma)



Det här är bra, men långt ifrån storartat. Det är förmodligen basårgången (2011) som spökar, för det vilar något oväntat slätstruket över det här. Kan möjligen vinna något på ett par års ytterligare lagring, men det finns helt klart roligare flaskor från Jean-Marc Sélèque att stoppa i källaren!

Som namnet antyder är den här champagnen gjord utan dosage. Flaskan blev degorgerad i juni 2016. Jag köpte den på Systembolaget (beställningssortimentet) i maj 2017.

Doft: Något blommig doft med inslag av jäst, päron, mineral, kex och gröna äpplen.                                     

Smak: Frisk och mycket torr smak av päron och grapefrukt. Kort längd.

Betyg idag: 79

Sannolikt bäst: 2020-2024


lördag 17 november 2018

Ruppert-Leroy 11, 12, 13…

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

13 september 2018 (hemma)



Den här champagnen från Ruppert-Leroy är en solera som ursprungligen bestod av årgångarna 2011, 2012 och 2013. I denna, den andra utgåvan, har man även tagit med vin från 2014. I likhet med producentens övriga champagner är den gjord utan dosage. Degorgerad i september 2016. Flaskan köpt på Skål i Köpenhamn i december 2017. Idag har man även hunnit släppa en utgåva som inkluderar 2015 i blandningen.

Det här är en trevlig champagne! Den har en underbar och lätt Selosselik doft och en väldigt ren och naturlig smak. Men den känns fortfarande mycket ung och kommer att vinna på några års ytterligare lagring.

Doft: Koncentrerad, blommig, parfymerad, söt och något utvecklad doft. Inslag av jäst, grapefrukt, hyacint, tropisk frukt och kanel.

Smak: Frisk, mycket torr och stram. Grapefrukt, gröna äpplen och citron.

Betyg idag: 82

Sannolikt bäst: 2022-2026


fredag 16 november 2018

1985 Philipponnat Grand Blanc

(100 % chardonnay)

8 september 2018 (hemma)



Philipponnats Grand Blanc utmärker sig genom att vara den enda champagnen i husets relativt breda sortiment som är gjord på enbart chardonnay. Den är alltid ett rent årgångsvin och görs med låg dosage (extra brut). 1985 var för övrigt ett riktigt bra år i Champagne varför man givetvis har höga förväntningar på en sådan här butelj… Men den här sendegorgerade flaskan visar sig dessvärre ha en svag kork, vilken gör att champagnen känns oxiderad och har nästan inga bubblor kvar. Enligt etiketten blev flaskan degorgerad i september 2016, men baserat på champagnens form känns det snarare som om korrekt datum vore 1996… Det bestående intrycket är ändå att det här är en mycket bra champagne! Smaken är något platt, men den har en härligt komplex doft som byter karaktär flera gånger. Dosage på 4,5 g/l. Flaskan köpt vid ett besök hos Philipponnat i juli 2017. Aktuell årgång idag är 2008.

Doft: Mogen, komplex, kryddig och oxiderad doft med tydliga sherrytoner. Inslag av bokna äpplen, gräddkola, kalk, röda päron, stjärnfrukt och aprikos.

Smak: Frisk, mogen, något komplex och något eldig smak med tydliga sherrytoner. Övermogna äpplen, citrus och röda bär.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: ?



onsdag 14 november 2018

Veuve Fourny Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

31 augusti 2018 (hemma)



Veuve Fourny är en habil producent med bas i Vertus. Det är första gången jag testar just denna champagne, som görs på chardonnay från gamla stockar i odlarens hemby. Den bygger alltid på tre på varandra följande årgångar, där 80 % kommer från den senaste skörden och 20 % utgörs av reservviner från de båda tidigare åren. I det här fallet bedömer jag det som sannolikt att det dessvärre handlar om 2011, 2010 och 2009. Jag skriver ”dessvärre” eftersom det är den på pappret sämsta tänkbara årgångsmixen från de senaste åren. Basåret är 2011 – den värsta årgången sedan 2001 – och man missar precis de båda superåren 2008 och 2012…

Druvorna till champagnen kommer från ett stort antal olika odlingslotter i Vertus. En fjärdedel av vinerna får sin första jäsning på ekfat och resterande i ståltank. Samtliga viner lagras sedan sju månader innan de blandas och buteljeras för den andra jäsningen. Därefter får champagnen ligga 30 månader på jästfällningen innan den degorgeras. Den här flaskan degorgerades i februari 2015. Dosage på 6 g/l. Jag köpte den på Systembolaget i oktober 2015.

Det här är en trevlig champagne, men inte mycket mer än så. Det beror sannolikt på basårets begränsningar och jag tror det finns goda möjligheter att en senare (eller tidigare) utgåva presterar bättre!

Doft: Komplex, något utvecklad och efter hand något parfymerad doft. Inslag av jäst, stearin, svamp, hasselnötter och gul frukt.

Smak: Frisk, fruktig och torr. Gula äpplen, apelsin och en del grapefrukt. Senare även gul persika.

Betyg idag: 80

Sannolikt bäst: 2020-2023


måndag 12 november 2018

Ulysse Collin Les Pierrières (2008-bas)

(100 % chardonnay)

30 augusti 2018 (PM & Vänner)



Druvorna till denna champagne kommer från den 1,3 hektar stora vingården Les Pierrières i Toulon-la-Montagne, fem km öster om Olivier Collins hemby Congy. Från och med den här årgången började Olivier vingårdsbeteckna den här och sina övriga champagner. Denna, som för övrigt var Collins första champagne i årgång 2004, kallades tidigare för Blanc de Blancs Extra Brut men var även då uteslutande gjord på druvor från Les Pierrières. De allra första utgåvorna var rena årgångsviner, men därefter har Olivier börjat använda sig av reservviner. Jag är osäker på om det här är en ren 2008:a eller om den innehåller en del reservvin, men den efterföljande utgåvan ska enligt samstämmiga uppgifter bestå av 90 % 2009 och 10 % reservvin från 2008. Därefter har andelen reservvin successivt ökat och champagnerna med 2014 som basår består av hela 80 % reservvin.

Övriga fakta: Champagnen är jäst och lagrad på ekfat. Den malolaktiska jäsningen är genomförd, men man undviker filtrering och klarningsmedel. Flaskan degorgerad i oktober 2012. Dosage på ca 1 g/l.

Det här är en fantastisk champagne, men trots att den hunnit få nästan sex år på korken känns den fortfarande ung. Hade jag haft en flaska i källaren hade jag sparat den i minst två år!

Doft: Utvecklad och något fruktig doft med viss sälta. Inslag av krita, citron, gula äpplen, mandlar och honung. Efter längre kontakt med luft uppstår även en ton av lakrits.

Smak: Frisk, fruktig, mycket torr och något utvecklad smak med härlig koncentration och fin längd. Citron och lime samt gröna och gula äpplen. Mycket hög årgångstypisk syra.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2020-2027



Champagnen dracks i samband med ett tabberas på underbara PM & Vänner i Växjö, helt klart en av Sveriges bästa restauranger!


Tillägg 2021-12-08: Ersatt årgångsklassningen med basår i titeln.

söndag 11 november 2018

2000 Egly-Ouriet Millésime

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

29 augusti 2018 (Hotell Borgholm)



Francis Eglys årgångschampagne brukar vara ett mycket säkert kort och jag har därför höga förväntningar på denna flaska, som jag nosar upp inför ett besök på Hotell Borgholm. Att den hunnit få nästan elva år på korken gör givetvis inte saken sämre. Denna förmodade herdestund utvecklas dock till något av en besvikelse. Doften är förvisso härligt utvecklad och smakmässigt påminner den en hel del om 2002:an, men den är inte alls lika bra. Faktum är att det är den klart svagaste årgångsegly jag druckit. Rent objektivt är det en mycket bra champagne, men inte alls på den nivå jag förväntar mig av detta vin.

Snabbfakta: Gjord på druvor från gamla stockar i Ambonnay, jäst och lagrad på ekfat och framställd utan filtrering eller klarningsmedel. Ingen malolaktisk jäsning. Dosage på 2 g/l. Den här flaskan blev degorgerad i september 2007, efter att champagnen fått sex år och två månader på jästfällningen.

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig och något oxiderad doft med tydlig sälta. Inslag av hav, äggtoddy, bokna gula äpplen, krita och gräddkola.

Smak: Frisk, mycket torr och aningen bitter. Klart sluten till en början. Blir mer utvecklad efter hand, men känns något platt i jämförelse med doften. Gula äpplen, citrusskal och persika. Hög syra.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2015-2020

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):



Champagnen dricks i samband med en middag på fina Hotell Borgholm, med en välförtjänt stjärna i Guide Michelin. Det här är Karin Franssons sista säsong innan stället går över i ny regi. Det visar sig för övrigt vara deras sista flaska av ovanstående champagne, så det är bra timing på besöket av mer än en anledning!

Maten som serveras denna kväll ser bl a ut så här:






torsdag 8 november 2018

2008 Sapience

(50 % chardonnay, 25 % pinot noir, 25 % pinot meunier)

26 augusti 2018 (hemma)



Sapience framställs av Benoit Marguet, men likt Dom Pérignon marknadsförs den som ett separat varumärke. Champagnen är resultatet av ett samarbete mellan vinmakarna Benoit Marguet och Hervé Jestin och görs på druvor från några av Champagnes främsta odlare. I likhet med 2007:an består även den här årgångens druvblandning av 50 % chardonnay från David Léclapart, 25 % pinot noir från Benoit Lahaye och 25 % pinot meunier från Vincent Laval. Från och med årgång 2012 finns även Benoit Marguets egna druvor med i blandningen. Vinet till champagnen jäses och lagras på 225-liters ekfat, s k barriquer, och det genomgår den malolaktiska jäsningen. I tidigare årgångar har den gjorts såväl utan som med en gnutta (3 g/l) dosage. Jag är osäker på om det även gäller för 2008, men den här utgåvan är gjord utan dosage. Champagnen har för övrigt även släppts under Hervé Jestins etikett, åtminstone i årgångarna 2006 och 2007. Flaskan köpt från Franska Vinlistan i april 2018. I skrivande stund har även årgång 2009 hunnit släppas.

Det här är en fantastisk champagne som känns förvånansvärt tillgänglig redan idag! Men man ska inte låta sig luras, den är fortfarande ung och bör helt klart lagras för att få en chans att verkligen blomma ut.

Doft: Komplex, fruktig och något kryddig doft med viss sälta. Inslag av grön banan, mineral, lime, gröna äpplen, omogna hasselnötter, salmiak och plommon.

Smak: Mycket frisk, oerhört ren, något fruktig, relativt koncentrerad och mycket torr. Gröna och gula äpplen samt citrus och limeskal.

Betyg idag: 91(+)

Sannolikt bäst: 2024-2035

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):